Снимка: Laura Fuhrman

Първите ви спомени може да са една голяма лъжа

В проучване, публикувано в "Psychological Science", е установено, че 40% от участвалите 6641 човека си спомнят неща, които никога не са се случили.

Не си мислете обаче, че човек просто се буди една сутрин и решава, че днес ще си съчини спомени за детството. Доста пъти ние се самозалъгваме без дори да осъзнаваме, че го правим.

Хората от край време се нуждаят от цялостно разбиране за себе си и за света, който ги заобикаля, и когато не успеят да го осъществят, започват да си го измислят. Мозъкът ни се опитва да свърже всички отделни фрагменти на нашето съзнание, за да ни даде по-ясна представа за света.

По принцип това е безвреден навик, който не оказва голямо влияние върху ежедневието ни, но понякога може да има и негативни, дори фатални ефекти. Има случаи на хора, свидетели на престъпления, които не са запомнили правилно какво са видели и съответно какво наистина се е случило. Това може да възпрепятства разследването и да промени необратимо развоя на събитията.

Кое е първото нещо, което си спомняте?

Най-вероятно е бебешкото ви легло, одеялото или играчките, но това няма как да е първият ви спомен. Системата за дълготрайна памет е доста сложна и се развива напълно след 5-6-годишна възраст, когато ние вече можем да говорим. Специфични миризми или картини могат да разбудят някакви части на съзнанието, но помненето на такива неща е доста по-трудно. Когато споменът не е свързан пряко с говор, най-вероятно е резултат на това, че сте израснали с разказите за него. Тези "спомени" са от времето, когато мозъкът ни все още не е бил достатъчно развит и се получават благодарение на умението на мозъка ни да свързва отделни фрагменти в едно цяло.

Кимбърли Уейд, изследовател, работил по проучването, обяснява този феномен:

Нашите сетива не са пригодени да забелязват всичко, което се случва около нас. Да, ние приемаме информация с всичките си сетива, но има и множество дупки, които се налага да запълним. Така че, когато си спомняме за някоя случка, мозъкът ни веднага запълва тези дупки с неща, които сме разбрали за света на по-късен етап.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види