Снимка: Венцислав Петров

Ангел Караиванов: как да тренираме в екстремни условия

Представяме ви Ангел Караиванов - световен и европейски шампион по граплинг, многократен национален шампион по борба, граплинг, ММА и сумо, с повече от 15 години опит в професионалния спорт. През 2015 г. Ангел завоюва световната титла по граплинг от турнира NAGA в САЩ, а миналата седмица по време на Европейското първенство на престижния турнир в Париж стана трети в най-трудната дивизия за експерти (черни колани). Завършил е треньор за високо спортно майсторство към Национална спортна академия Васил Левски с профил Борба. Негови състезатели са шампиони по граплинг, борба и ММА. Успешно се занимава както с професионални спортисти, така и с хора с проблеми с двигателния апарат. Участник е в множество спортни събития с благотворителна и педагогическа цел. Всъщност активностите му са толкова много, че ако продължим да изброяваме, може и да ви дотегнем. Накратко, бяхме впечатлени и решихме да споделим.

Снимка: Венцислав Петров

С всичките му убедителни професионални характеристики, не се поколебахме да се посъветваме с Ангел за начините, по които трябва да тренираме през есенно-зимния сезон. Когато времето навън е ужасно, тренировките са истинско предизвикателство. За да изпълним тренировъчната си програма въпреки прищевките на природата, се учим от най-добрите.

Срещаме се с Ангел за тренировка в парка, за да се потопим изцяло в обстановката, която изучаваме. Облечен е в новата колекция на adidas – CLIMAHEAT и е в страхотна форма. Термометрите ни сочат 6°C, а ние скачаме смело в предизвикателството: тренирай в екстремни условия.

Здравей, Ангел! Първо искаме да ти честитим поредния успех от NAGA турнира. Трето място на европейски шампионат. Как се чувстваш след турнира?

Класирах се трети, на полуфинала водих с 4:0 и загубих в последните 3 секунди. Яд ме е малко, защото знам, че мога повече, но такива случки ме мотивират. Уча се от грешките си и гледам напред.

Снимка: Венцислав Петров

Мисля, че е време и ние да погледнем напред, защото студът ни зове. Предлагам ти да тръгваме. Ти водиш.

Аз пък ти предлагам първо да разтегнем и загреем. Това е най-важното в студеното време. Опасно е да се тръгва рязко, ако не си загрял ставите. Динамичният стречинг помага да развиеш повече сила и по-координирани и бързи движения. Първо затопляме мускулите, които ще използваме и така се подготвяме за натоварването. Това повишава еластичността на сухожилията и ставните връзки.

Снимка: Венцислав Петров

Добре, раздвижваме се. Междувременно не спираме да те разпитваме. Как трябва да се обличаме за тренировки в такова време?

Важно е да се пазим. Особено когато стане наистина много студено. Тогава кръвооросяването на крайниците е трудно, затова по-добре носете ръкавици, шапка и по-дебели чорапи. Сега това не е чак толкова наложително. За това време съм подбрал дрехи, с които ми е удобно и които са изработени от специални технологии, които предпазват от влага и вятър. Горнището ми е CLIMAHEAT WOOL и е направено от една от най-добрите затоплящи материи - вълна мерино.

Какво ти харесва най-много в него?

Преди винаги си носех резервна суха фланелка, която да сложа след тичането, за да не настина. Това, което ме впечатли е, че толкова тънка дреха може да топли така и в същото време да не запарва и да не задържа потта под дрехите.

Какво друго трябва да знаем за тренирането в екстремно студено време?

Често спортувам в студеното време в града и бих ви посъветвал няколко неща. При по-дълъг маршрут обърнете внимание на посоката на вятъра - избирайте посоката срещу вятъра в началото, за да се възползвате от помощта му на връщане, когато сте изразходили голяма част от енергията си. Пийте топли напитки, за да стоплите дихателните пътища. И не на последно място, при спиране за почивка разтягайте или правете други бавни упражнения, за да запазите топлината на тялото си.

Снимка: Венцислав Петров

Наистина ценни съвети. Благодарим ти. И последен въпрос, какво те мотивира да спортуваш и как мотивираш другите?

Отдал съм се на треньорската дейност и това е моята мотивация към момента – моите състезатели, които тепърва ще вземат участие на състезания и турнири в страната и чужбина. За идната година съм си поставил за цел да започна и повече работа с деца, като направя група за най-малките спортисти. Когато спортът е страст, нямаш нужда от друга мотивация. А на другите винаги казвам: намерете повод да започнете, а не търсете причина да се откажете.

Благодаря ти още веднъж и стискаме палци за теб и твоите състезатели.

Благодаря и аз. Поприказвахме добре и доста се раздвижихме, така че нека се захващаме с тичането.

Снимка: Венцислав Петров

Ангел Караиванов е човек, изцяло отдаден на спорта и здравословния начин на живот, винаги готов да се впусне в нова надпревара и предизвикателство. Може да следите неговите дейности и постижения в социалните мрежи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види