"Спасителят на света" (Salvator Mundi), Леонардо да Винчи (фрагмент)

Един от най-прочутите шедьоври на Леонардо да Винчи е продаден за рекордните 450,3 милиона долара

Картината "Спасителят на света" на ренесансовия гений Леонардо да Винчи е продадена за 450,3 милиона долара, съобщи аукционна къща "Кристис".

Това поставя нов рекорд за най-скъпа картина, надминавайки значително предишната най-скъпа творба - "Les Femmes d'Alger (version 0)" на Пабло Пикасо, която достигна 179,4 милиона долара през 2015 година. 

"Спасителят на света" е изключително изтънчено произведение на живописта и един от най-важните иконографски сюжети - той изобразява Иисус Христос, вдигнал дясна ръка за благословия и държащ земното кълбо с кръст върху него в лявата. Цялостната композиция притежава сложен есхатологичен смисъл или значението за края на света и отделния човек, засягащо Страшния съд, възкресението и задгробния живот, смисъл, който може да се открие в хиляди християнски църкви по света. Картината е обект на творчество от страна и на редица велики художници, сред които Ян ван Ейк, Ханс Мемлинг и Албрехт Дюрер.

"Спасителят на света" (Salvator Mundi), Леонардо да Винчи

Картината има размери, сходни с тези на "Йоан Кръстител" на Да Винчи - 66х47см. Творбата е рисувана в периода 1506-1513 от Леонардо за неговия меценат - френският крал Людовик ХVII, като сред нейните притежателите са били прочути личности като английските крале Чарлс I и Чарлс II (през ХVII век), британският колекционер Френсис Кук.

Именно наследниците на Кук правят фатална грешка, решавайки, че картината е рисувана от ученик на Леонардо - Джовани Болтрафио, и я продават на аукцион в Sotheby's за нищожната сума от 45 хиляди паунда.

За специалистите по арт-търгове това произведение на Леонардо е нещо като Свещения Граал. Преди търга, продължил 19 минути, произведението бе оценено на 100 млн. долара. 

Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета Мария през 1625 година, посочва експерт по творчеството на Да Винчи. 

След 1763 г. следите на картината се губят, докато тя не е открита отново през 1900 г., силно уредена, в частна колекция. 
Картината била продадена отново през 1958 г. и след това била закупена в лошо състояние от консорциум на търговци на произведения на изкуството, които заплатили за нея по-малко от 10 000 щатски долара през 2005 година. Те възстановили творбата и потвърдили автентичността й като произведение на Леонардо да Винчи. 

Досегашният собственик на "Спасителят на света" бе руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я закупи през 2013 г. за 127,5 милиона щатски долара. 

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види