Фрагмент: Yehuda Devir

Анимирана любов на върха на интернет

Йехуда Девир е израелски илюстратор и графичен дизайнер, който покори Интернет със серия от трогателни илюстрации на ежедневни ситуации със съпругата му Мая (също илюстратор). И ако мислите, че трогателни е преувеличение, просто разгледайте илюстрациите по-долу. За една нощ анимираният живот на Мая и Йехуда се сдобива с милиони фенове и последователи от цял свят.

Освен рисувания дневник на семейния си живот, Йехуда създава и друго визуално изкуство. "Жената чудо може да понесе удар, това не означава, че трябва", "Аз мога да бъда себе си" и "Peeping-поколение" са само някои от лозунгите, които стоят под илюстрациите със силно социално послание, които обезателно трябва да видите на сайта му.

Илюстрация: Yehuda Devir

Здравей, Йехуда! Първоначално трябваше да се срещнем в България - бяхте тук за фестивал Comic Con. Това обаче не се случи, така че ето ни сега – пишем си. Да започнем от тук – как ви се хареса София? Бяхте тук за кратко, но със сигурност успяхте да усетите част от местната култура.

Мая и аз бяхме почти през цялото време ангажирани с Comic Con и беше невероятно! Имаше толкова много любов и вълнение около нашето посещение. Със сигурност искаме да се върнем отново. Всички бяха толкова приятни и наистина почувствахме подкрепата и любовта на нашите фенове. За съжаление, имахме много кратко време да излезем в София и се надяваме, че следващия път ще имаме повече време да се разходим из града.

Колко време мина откакто покорихте онлайн пространството и успя ли вече да събереш някакви наблюдения относно живота на двойките по света въз основа на реакциите към вашия блог с Мая?

Започнах да правя илюстрации за собствено удоволствие. Първата илюстрация беше, когато се преместихме в Тел Авив и Мая предложи да нарисувам нас двамата, и така да поискаме помощ от приятели, за да намерим апартамент на разумна цена. И проработи. Имаме много харесвания и споделяния и в крайна сметка намерихме нашия апартамент. Никога не сме си представяли, че толкова много хора ще се идентифицират с нашите лични моменти като двойка. Първата ни viral вълна беше преди няколко месеца и оттогава по-голямата част от времето ни отива за създаването на нашите комикси - "Един от тези дни" (One of those days). Няма нищо по-хубаво от това да станеш сутрин и да се захванеш с това, което обичаш и най-хубавата част е, че моята работа кара хората да се смеят и да бъдат щастливи.

Освен че блогът ви е изключително симпатичен и трогателен, той дава израз на общите черти между двойки по света. Мислите ли обаче, че част от популярността ви се дължи на нуждата от положителен модел на двойка? Индивидуализмът е в пика си и е съчетан с нарастването на броя на разводите, но мислите ли, че хората всъщност жадуват за обратното?

Илюстрация: Yehuda Devir

Мисля, че да бъда истински със себе си е най-важното нещо. Всички наши илюстрации са за истински моменти, които се случиха с нас. Малко преувеличаваме, разбира се, за да подчертаем драмата. Но не илюстрираме моменти, които всъщност не са се случили. Илюстрациите ни запечатват и по-малко приятни мигове, като например илюстрацията, която направихме след един скандал... Нито една двойка не е перфектна и има добри моменти и лоши моменти и това прави нашите отношения уникални за нас. Нашата ключова дума е "хумор".

Някои от твоите творби имат силни социални послания - срещу злоупотребата с жените, позитивността на тялото. Посланията са очевидни, но все пак ще те помоля да кажеш няколко думи за личната ви позиция по тези въпроси. Какво в твоето обкръжение те предизвиква да създаваш тези образи?

Илюстрация: Yehuda Devir

Когато възникне социален проблем и смятам, че имам какво да кажа по въпроса - казвам го. За да направиш промяна, трябва да си запознат с проблемите, дори и те да са болезнени. Трябва да се говори за решения.

Каква е вашата дефиниция за щастие, като човек на изкуството, като човек на 21. век, като израелски гражданин?

Определението за щастие е нещо индивидуално. Мисля, че когато човек е доволен от това, което има, той е щастлив човек. Всеки определя собствения си праг на щастие. Аз смятам, че съм много щастлив човек. Имам покрив над главата си, храна, вода за пиене, невероятна съпруга, която ме подкрепя, любящо семейство, свободата да правя каквото поискам и силата да го направя, какво още му трябва на човек?

Илюстрация: Yehuda Devir

Илюстрация: Yehuda Devir

Илюстрация: Yehuda Devir

Илюстрация: Yehuda Devir

Илюстрация: Yehuda Devir

Илюстрация: Yehuda Devir

Илюстрация: Yehuda Devir

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види