Мариам Набатанзи Бабире от Уганда, майка на 39 деца

Някои жени сами поддържат демографския прираст и раждат над 20 деца

Плодовитостта на жената е била от голямо значение само допреди век, а семействата по онова време са били наистина огромни, съпоставени с нашето време. Дори тогава обаче е имало жени, които са поставили истински рекорди в раждаемостта. Някои от тях биха могли да са майки на цели футболни отбори, а как точно се помнят имената на десетките отрочета наистина остава загадка.

Ето кои са двойките с най-много деца в историята:

Мариам Набатанзи Бабире

37-годишната Мариам от Уганда е майка на 39 деца, всичките са родени в дома й.

Статистиката тук показва, че 10 от децата са момичета, но Мариам може да се похвали с шест двойки близнаци, четири тризнаци и три чифта четиризнаци.

Елизабет и Уилям Грийнхил

Семейство Грийнхил имат общо 39 деца - 7 момчета и 32 момичета, като любопитното при тях е, че те имат само един случай на близнаци.

При семейство Грийнхил количеството наистина е определило качеството, защото последното от всичките им деца - Томас, става прочут лондонски хирург през 19 в.

Именно от неговите мемоари е запазена информацията за огромното му семейство.

Алис Хуукс

Единствените данни за нейното съществуване са от надгробната плоча на едно от децата й в гробището на църквата на Конуей, Англия.

От надгробната плоча става ясно единствено, че майка му Алис е родила 41 деца и той е последното от тях.

Елизабет и Джон Мот

Двойката от Монкс Кърби, Уоруикшир, в Англия се събира през 1676 г.

За тях също няма много исторически данни, освен че Елизабет ражда 42 деца, всичките от които оцеляват.

Елизабет Мот умира  през 1720 г.

Магдалена Граната

Магдалена е родена през 1839 г. в град Ночера, Италия. За нея не се знае почти нищо, освен че се жени на 28 години и има 52 деца до 1886 г., но не всички от тях оживяват.

Магдалена Граната е родила 15 тройки тризнаци.

Барбара и Адам Щрацман

Немската двойка от град Бьонингхайм е изключително репродуктивна, напълно в духа на 15 в.

До 50-годишната си възраст Барбара ражда общо 53 деца - 38 момчета и 15 момичета в 29 раждания. За съжаление, 19 от децата са мъртвородени.

Според малкото исторически сведения за семейството, през 1498 г. най-голямото дете е момче на 8 години,

Семейство Кирилови

Селянинът Яков Кирилов от село Веденски, Русия,  никога не е имал проблем с това кой ще върши работата му, когато остарее.

Първата му съпруга ражда 57 деца в 21 раждания, като сред тях има четири пъти четиризнаци, седем пъти тризнаци и десет пъти близнаци.

Всички тези деца са живи през 1755 г., когато броят им е записан в официалния регистър на съда, в който Кирилов е привикан.

Семейство Гравата

Госпожа Роза Гравата от Тоскана е майка на общо 62 деца. Първото й дете е момиче, на следващото раждане става майка на 6 момчета, а след това - на още 4 на куп. След това, госпожа Гравата ражда тризнаци, а после четиризнаци. Следващите й 36 деца са момичета или близначки, а последните 4 - момчета.

Любопитен факт е, че самата Роза Гравата е една от три сестри близначки.

Семейство Василяеви

Феодор Василяе от руския град Шуя и първата му съпруга са считани за двойката с най-много деца в историята. Между 1725-1765 г. госпожа Валентина Василяева ражда общо 69 деца, сред които 16 двойки близнаци, седем пъти тризнаци и четири пъти четиризнаци, всичко това - в общо 27 раждания.

Според легендата Василяев има шест двойки близнаци и три тризнаци от втората си жена, от която има общо 18 деца, което би означавало, че той е баща на 87 деца.

Въпреки всичко, бройката на неговата челяд никога не е напълно доказана.

За първи път историята на Василяеви за разчува из Европа в брой на британското списание The Gentleman's Magazine през 1783 г., като материалът посочва, че селянинът е бил приет в двора на руската императрица.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види