Колко дълго живеят музикантите

Едно изследване на сайта The Conversation дава възможност за интересен поглед върху продължителността на живота на музикантите от различните жанрове и причините за тяхната смърт.

Според изследването, мъжете-музиканти, които се изявяват в някои от най-старите традиционни жанрове като джаз, блус и фолк, живеят най-дълго (между 65-70 години). Същото важи за жените в джаз, блус, фолк и уърлд музиката, които живеят около 70 години. Продължителността на живота на музикантите от тези жанрове като цяло почти съвпада със средната за тази в Съединените щати.

На абсолютно другия полюс са представители на по-новите жанрове като пънк, метал, рап и електронна музика. Статистиката в рап музиката е най-мрачна, защото мнозина артисти в този жанр са умрели преди да навършат 30 години.

При мъжете музиканти инцидентната гибел, която може да варира от катастрофа до свръхдоза, е 20% от всички причини за смъртността им. Логично е, че тези числа са били по-високи в бурните отминали времена, но тяхното завещание тежи на статистиката и до ден-днешен - в рок музиката това са 24.4% от смъртните случаи, а в метъла са 36.2%. Като цяло жанровете рок, метъл и пънк са сред най-опасните за музикантите. При положение, че 7% от всички смъртни случаи са свързани със самоубийство, в метъл музиката процентът скача на 19%. За сравнение, при госпъл музикантите имат 0,9%  самоубийства.

Убийствата в музиката са едва 6%, но едва ли е изненада, че в категорията на рапа този процент надхвърля 50%. Вероятната причина за това е фактът, че голяма част от изпълнителите са свързани с реални престъпни групировки и канали за разпространение на наркотици.

Разбира се, в тази статистика има въпросителни, като вероятно най-голямата от тях е свързана с периода на развитие на даден музикален жанр. Изпълнителите от по-традиционните жанрове имат повече време да поживеят и съответно - да умрат по здравословни причини или от естествена смърт.  

Смъртта, свързана със сърдечни проблеми, е 17.4% от всички случаи, но е логично, че най-много блус, кънтри и R&B музиканти са починали в следствие от такива усложнения - около 28%. Също така, най-много джазмени и фолк изпълнители са починали от рак - над 30% във всеки от двата жанра. Освен всичко, тук трябва отново да се отбележи, че голяма част от тези изпълнители творят в началото на миналия век, когато тежките условия и липсата на достъпна здравна система имат влияние върху живота на изпълнителите.

От друга страна, съвременните изпълнители често преживяват многократно неща, които съкращават живота им - алкохол и наркотици, малко сън, силен шум, стрес и изтощителни турнета.

Въпреки всичко, все още е рано да се направи по-обстойна статистика за продължителността на живота на музикантите от по-новите стилове като пънк, рок, метъл, рап и електронна музика, тъй като голяма част от представителите им все още са живи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види