Снимка: John Fornander

Несъществуващи коктейли в литературата

Преди 45 години в Израел и преди 30 години в СССР за първи път е публикувана поемата на Венедикт Ерофеев "Москва-Петушки“ /преведена и на български/. Веничка подари на света култовите коктейли "Целувката на леля Клава“, "Сълзата на комсомолката“, "Ханаански балсам“, "Духът на Женева“ и др. "Москва-Петушки“ стана библия, но тя изисква повече внимание и време, защото издига употребата на алкохол на недосегаема висота.

Тук ще се поровим в произведенията на други световни писатели, за да видим какво са смесвали и пили техните герои и ще съставим карта на несъществуващите коктейли.

"ПИКУИК“

4 шишета млечен пунш, бутилка портвайн и няколко бутилки ейл и мадейра изпиват членовете на Клуба преди да бъде закрит в романа на Чарлз Дикенс "Посмъртните записки на клуба Пикуик“.

Благородният коктейл на английските аристократи помага при ревматизъм и меланхолия, да не говорим за изискания вкус.

"ВОЙНА И РОМ“

Много вино и въображаема бутилка ром изпива Пиер Безухов, преди да завърже мечката за полицая в романа на Лев Толстой "Война и мир“.

Коктейлът е за дръзки руснаци – опиянява бързо и не довежда до нищо добро. Ако има избор, от всички вина за предпочитане е шампанското, ако няма, ще стане и всяко друго. Изпива се, по правило, на екс!

"ПИЯНАТА ГРУШЕНКА“

Шампанско, коняк, вино, ром, пунш и ликьор пие Митя Карамазов с приятелите си вечерта, след която го обвиняват в отцеубийство в романа на Фьодор Достоевски "Братя Карамазови“.

Съчетаването на напитките би се вписало в малка оргия с жени, преоблечени като мечки, мръсни песни и високопарни монолози. Препоръчваното мезе е горещ шоколад.

"ЙО-ХО-ХО“

Ром с вода пил Били Бонс, преди да получи черния белег в романа на Робърт Стивънсън "Островът на съкровищата“.

Обичайният коктейл за морски вълци. Както винаги в случаите с ром предизвиква привикване, затова смелчаците, решили да се откажат от него, трябва да са готови за халюцинации на плъхове и бесилки.

"БЕЛАМИ“

Няколко чаши "Кортон“, чаша "Шато Лароз“, чаша "Йоханисберг“ и чаша кафе изпива Жорж Дюроа на вечерята, на която се запознава с бъдещата си жена и две любовници в романа на Ги дьо Мопасан "Белами“.

Стандартната напитка за начинаещите френски жиголо развързва езика и вдъхва увереност в себе си дори и на най-патосните вечери. Особено ако започнеш деня си с глътка водка...

"АНТИБУРЖОАЗЕН“

Осем литра отлежал портвайн и няколко бутилки уиски изпива Мартин Идън с едни интелигенти, увлечени в спор за притежанията на Германия в Далечния Изток и абстрактното мислене в романа на Джек Лондон "Мартин Идън“.

Отлично ще ви сгрее в студения Сан Франциско, особено ако, както правят философите-социалисти, от уискито сварите пунш. Буржоазните свине да пият внимателно!

"ПИСЪКЪТ НА ДВАЙСЕТТЕ“

Една доза джин и една доза ейл изпива Дейзи Бюканън преди да удари колата на любовницата на мъжа си в романа на Скот Фицджералд "Великия Гетсби“.

Нелошо освежава, нелошо опиянява и дори в мизерно количество може да донесе големи неприятности.

"И ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕ“

Седем литра испанско вино и глътка анасонова вода изпива Джейк Барнс с приятелите си и проспива гоненето на бикове по улиците в романа на Ърнест Хемингуей "Фиеста /И изгрява слънце/“.

Коктейлът ще развесели всеки, дори мрачния ветеран от Първата световна. Тегли към руската класика, но не способства за задълбочено четене.

 "БЕЗ ПРИЯТЕЛИ“

Ром, абсент и вишновка изпива Роберт Локамп преди да се съвземе и да се обади на Патриция в романа на Ерих Мария Ремарк "Трима другари“.

Напитката е специално за мрачни работещи, които след нея стават още по-мрачни, но пък и по-здрави – този коктейл отлично лекува грип. Ако трябва бързо да се изтрезнее, обикновено след него се пие лимонов сок, а ако и това не помогне – горещо мляко.

"И МАРГАРИТА“

Три басейна с шампанско, един басейн с коняк и три чаши спирт се опитват да изпият гостите на бала на Сатаната в романа на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита“.

Трябва да се запълнят три басейна с шампанско, един с коняк и да се долее спирт. Коктейл в такъв обем и пропорции ще стигне, за да се вдигнат от гроба Йохан Щраус заедно с Калигула и да се напоят едва ли не всички грешници в ада. По-внимателно със спирта – той, както и черните котки, често не е това, което изглежда...

"ОКСФОРД“

Три бутилки шампанско и бутилка вино изпиват обитателите на имението Брайдсхед, преди да катастрофират и да попаднат в затвора в романа на Ивлин Уо "Завръщане в Брайдсхед“.

Коктейлът е за най-устойчивите любители на пиенето, благодарение на който оксфордските студенти издържат скучните балове. Любителите на червеното вино могат да вземат всяко бургундско, а за онези, които предпочитат бялото, ще отива "Шато Перигей“, стига да му позволяват средствата. Може да се добави и уиски, но това е верният път към алкохолизъм...

"ГОЛЕМИЯТ БРАТ“

Четири чаши джин "Победа“ с няколко капки карамфилова настойка изпива Уинстън Смит и обиква Големия брат в романа на Джордж Оруел "1984“.

Този коктейл е истинска панацея за гражданите на тоталитарната държава, защото джинът напива бързо, гаси последните проблясъци на мисъл и помага да не се концентрираш върху заобикалящите ужаси, а настойката с карамфил малко убива вкуса му. В интерес на истината, от честата употреба на тази смес могат да атрофират вкусовите рецептори.

"007“

Една чаша "Веспер“ и една чаша уиски изпива Джеймс Бонд преди да започне да играе карти със съветския шпионин в романа на Ян Флеминг "Казино "Роял“.

На екрана опростеният до два ингредиента любим коктейл на агент 007 /“Веспер“/ се състои от три – водка, мартини и джин. За разлика от обичайния вариант, той може да се смесва и разбърква. Силен толкова, че да разприказва човек от ЦРУ, но да не позволи на съветски шпионин да спечели на бакара. Между другото, по-добре е водката да е пшенична, а не картофена.

"БЯГАЙ, ЛОЛА“

Две чаши скоч и две пинти джин-ананас изпива Хумберт Хумберт преди да прибере Лолита от лагера в романа на Владимир Набоков "Лолита“.

Силната охлаждаща напитка идеално ще пасва в лятна вечер на верандата някъде в селска местност. Ако изпиете твърде много, ще започнат да ви се привиждат демонични нимфетки...

"КРАЙПЪТЕН“

Червено вино, бира и уиски изпиват Сал Парадайс и Дин Мориарти в денвърския бар преди да тръгнат за Мексико в романа на Джак Керуак "По пътя“.

Напитките се смесват във всякакви пропорции. Това е идеалното питие за пътешественици-авантюристи – ще им помогне да намерят общ език с всеки непознат, бил той затворник или млада келнерка...

"СЪЖИВЯВАЩ“

Няколко чаши “Режещо мляко“, четири чаши "Ветеран“ и четири чаши бира с ром изпиват Алекс и приятелите му, преди да убият един бездомен и един писател в романа на Антъни Бърджес "Портокал с часовников механизъм“.

Убийствената смес е сбор от три коктейла: мляко с наркотици, ром с шери-бренди /“Ветеран“/ и ром с бира. Изпити заедно, напитките предизвикват склонност към музиката на Бетовен и ултранасилието.

"КЪРВАВАТА МАРТА“

Джин, уиски, бърбън и бренди пият Джордж и Марта преди да убият своя измислен син в пиесата на Едуард Олби "Кой се страхува от Вирджиния Улф?“.

Любимият коктейл на интелигенти в криза на средната възраст. Идеално пасва за събиране с нови колеги – пиянските танци и скандалите са осигурени. След многогодишна употреба води до измиране на мозъчните клетки, но това не е доказано...

"LAST VEGAS“

Литър текила, литър ром и касетка "Будвайзер“ изпиват Раул Дюк и адвокатът му Доктор Гонзо по пътя за Лас Вегас в романа на Хънтър Томпсън "Страх и омраза в Лас Вегас“.

Твърд коктейл за онези, които не се боят от халюцинации и търсят вдъхновение за писане на статия с най-скучна тема. "Будвайзерът“ най-добре от всичко останало помага да се премахне ефектът от киселините.

"В МАНХАТЪН“

Бутилка водка, бутилка уиски и няколко литра бира изпива Хенри Чинаски преди да се сбие с родителите си и да замине за Ню Йорк в романа на Чарлз Буковски "Фактотум“.

Любимият коктейл на калифорнийските работници от средата на 1940-те години, който те замезват с варени яйца и чипс. Напитката вдъхновява за тъжни разкази и сбивания и неизменно отвежда зад решетките...

"Б-217“

Три халби бира и единайсет чаши мартини изпива Джак Торес преди да счупи ръката на сина си в романа на Стивън Кинг "Сияние“.

Добър коктейл, за да преживееш поредния ден в нелюбимата работа, дори да си начинаещ писател, измъчен от ученически съчинения. Главното е да спреш навреме – все пак, след десетата чаша те изгонват от работа...

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види