"Оризовата майка" от Рани Маника

Книгата на малайзийската писателка Рани Маника предизвиква фурор с излизането си през 2002 г. И това не е случайно. "Оризовата майка" е ярко художествено произведение, което ни пренася в страна с непозната екзотика, колкото омагьосваща, толкова и сурова.

Романът печели наградата на Британската общност на писателите през 2003 г. за Югоизточна Азия и Южния Тихоокеанския регион през 2003 г. Книгата става веднага бестселър и е преведена на над 40 езика.

Действието на романа започва през 30-те години на ХХ век и завършва в наши дни. През цялото това време се проследява не само историята на едно голямо семейство, но и на Малайзия, където се развиват събитията.

Родоначалник на рода е Лакшми. С нейните думи започва и сагата. Повествованието се води от няколко "разказвачи" – съпруга, децата и внуците й, правнучката и други герои. Всеки от тях говори със собствен "глас", добавяйки към общата история нещо свое, откривайки все по-нови и нови детайли, които са били неизвестни за другите герои и за читателя, и които създават в края на краищата пълната картина.

Оризовата майка всъщност е Лакшми, така я нарича един от синовете й, отъждествявайки я с богиня, която наричат още Даваща Живот. Още дете, Лакшми е омъжена, според традициите, за възрастен нелюбим и некрасив безволев, но добър мъж. Ражда му деца. Животът я научава да бъде силна, да е скалата в семейството. Тя е с неукротима воля, потиска цялото семейство, а след смъртта на една от дъщерите си по време на японската окупация, става чудовище, изпълнена е с ярост към всички. Защото времената са тежки. И въпреки сложния си характер, тя изживява труден, но достоен живот.

Постройката на романа прави "главни" всички герои, които последователно разказват семейната история в продължение на повече от 80 години. Главната роля се предава от персонаж на персонаж в зависимост от смяната на поколението. Това е роман за сложните Мзагадки, жизнени дреболии и съдбоносни грешки. И всичко това е написано с един великолепен език, картините са ярки като на кино. За това допринася и екзотиката на Малайзия, нейните традиции и колорит, обичаите и нравите, смесването на черната магия и вярата на будистите и католиците, влажните джунгли и шумните градове и, разбира се, хората от всички раси и класи.

Рани Маника е написала много силно художествено произведение, което отвежда читателя в екзотичната Малайзия. Разказала ни е историята на едно голямо семейство, история за радости и загуби, за любов и предателство, за користност и беззаветна преданост, за деградация и прозрение, за свята вяра и суеверни предразсъдъци, когато призраците и хората съществуват редом един с друг. Романът е един неповторим калейдоскоп, разноцветен и привлекателен.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види