Снимки: The Verge

Остров Хендерсън – недокоснат от човека, но пълен с боклук

Остров Хендерсън се намира в Тихия океан между Чили и Нова Зеландия. Той е един от четирите острова от групата Питкерн, които и до днес са част от британските океански владения. Хендерсън е голям 37 кв. км и е като място на края на света - най-близката до островната група суша е на 5 хил. км. 

По принцип Хендерсън е известен като един от двата атола в света, чиято екосистема не е повлияна от човешката дейност. На острова има изключително богато биоразнообразие, както и много защитени представители на флората и фауната. Което е много интересно, защото на острова няма изобилие от питейна вода.

Въпреки това първи следи от хора на Хендерсън са от 12-15. век, когато той е достигнат от полинезийските племена. Те обаче не остават там, а напускат цялата група от острови по неизвестни причини. Португалецът Педро де Кейрош, начело на испанска експедиция, е първият европеец, който намира острова и го кръщава Сан Хуан де Баутиста през 1606 г. През 1819 г. той е открит наново от английския капитан Хендерсън и днес островът носи неговото име.

През 1820 г. огромен бял кит потопява китоловния кораб "Essex", като тази случка вероятно е вдъхновила отчасти Херман Мелвил да напише "Моби Дик". Екипажът на "Essex" стига до острова със спасителни лодки, но поради липсата на достатъчно питейна вода е принуден да го напусне. На Хендерсън доброволно остават тримата моряци Томас Чапъл, Сет Уийкс и Уилям Райт, които успяват да оцелеят и са спасени на следващата година. В доклада за случая Чапъл съобщава, че е видял скелети в една пещера.

Въпросните скелети са намерени през 1851 г., а после отново през 1958 г. Научните изследвания от наши дни са доказали, че това са костите на полинезийци, които са закопани в плитки гробове в пещерата. Предполага се, че това са оцелелите от корабокрушение, които са умрели от жажда. Но това не е всичко от историята на архипелага.

Най-близкият съседен остров – Питкерн, е сцена на трагичната история на екипажа на кораба "Баунти". След бунт на борда 9 моряци остават на Питкерн с 6 таитянски жени. Историята им е драматична, но поучителна. По случая има множество филми, като най-известният вероятно е този с Марлон Брандо от 1962 г.

В 21. век никой не живее на Хендерсън, само учени биолози наминават за различни проучвания. Въпреки това островът в последните години стана известен като най-замърсеният в света. Дори при положение, че на него няма жив човек.

Според някои изследвания по красивите брегове на острова са се натрупали 17 тона пластмасов боклук, а това е буквално само върхът, защото около 70% от боклука вече е заровен на около 10 сантиметра под пясъците на Хендерсън.

Това се е случило, защото отпадъците се разпадат под слънчевите лъчи и останките им се превръщат в част от острова. Количеството различна пластмаса, части от лодки, рибарски мрежи и други е толкова голямо, че животни като раците започват да се присобособяват, доколкото могат, и да живеят в боклуците.

Причината за състоянието на ивицата и водите край острова е, че Майката Природа го е посочила за депо за боклук. Океаните и без това са пълни с всякакви видове отпадък, а теченията го повличат със себе си като един истински боклукчийски камион. Океанските течения между Австралия и Южна Америка променят посоката си около Екватора и Хендерсън всъщност е едно от местата, където боклукът се трупа.

Любопитен факт е, че същият феномен в Северния Тихи океан се наблюдава на хавайския бряг Камило. В този смисъл Природата сякаш сама върши по-голямата част от работата по почистването на океана, а на хората остава да го съберат.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види