Снимка: TheMonument

Паметникът в Лондон

Паметникът на Големия пожар в Лондон е една от най-известните забележителности на града. Каменната колона се намира в северния край на Лондонския мост. За времето си това е е била най-високата постройка в града, а височината й от 62 метра отговаря на разстоянието до Пудинг Лейн, където започва пожара през 1666 г. Друг любопитен факт е, че Паметникът е построен на мястото на първата църква, унищожена от пожара – храмът "Сейнт Маргарет".

По тялото на колоната на латински е изписана инфорамция за пожара, щетите от него, действията на краля, на кмета и как властите са се справили с катастрофата. От другата страна на коланата има нападки към папата и обвинения към католиците за пожара. По-късно обвиненията са премахнати от колоната. Паметникът завършва с огромна урна с пламъци от мед.

Паметникът на Големия пожар в Лондон е известен и само като Паметникът, защото е един от най-разпознаваемите обекти в английската столица. Любопитен факт е, че отвътре колоната всъщност е куха и има спираловидно стълбище от 311 стъпала, което стига до площадка на самия връх. През 19. век площадката става популярно място за самоубийци и оттогава мястото е обезопасено.

Снимка: iStock

Паметникът е построен през 1677 г. благодарение на Кристофър Рен и Робърт Хуук. Рен е на служба при краля като архитект и извършва мащабна рекнострукция на града и е лично ангажиран с изграждането на нов лик на столицата. Той е приятел от детинство с един от най-големите  умове в света през 17. век. Робърт Хуук е много известен учен, който въвежда термина "клетка" в биологията и извършва редица дуги открития във физиката. Хуук успява  да създаде теории за гравитацията 20 години преди Нютон.

Счита се, че дизайнът на Паметника е негово дело, а Рен само го одобрил. Причината за продълговата форма на паметника, както и стълбището вътре се коренят в намеренията на учения. Хуук е и астроном, който иска да открие начин да изчисли разстоянието до звездите. Той има познание как може да направи това, но му трябва по-голям телескоп. Точно като Паметника на Големия пожар.

Затова ученият се възползва от момента и уговаря Паметника да бъде използван едновременно и с научни цели. Хуук иска на върха да бъдат монтирани лещи и звездите да мога да бъдат наблюдавани от телескоп от основата на сградата. Орнаментът с горящата урна на самия връх на на паметника пък ще има шарниран капак, който може да бъде отворен.

Когато Паметникът е построен, Хуук открива, че той планът не може да бъде осъществен, защото е трудно да поддържа две лещи в правилно състояние на 200 метра разстояние една от друга. Освен това, в близост е натоварена улица и вибрациите от нея пречат на точността на изчисленията.

Заради всичко това, Хуук продължава експериментите си в Уестминстърското абатство и катедралата Сейнт Пол. През 1678 г. той се завръща в Паметинка и използва барометър, за да докаже, че налягането на въздуха намалява с височината.

Интересно е, че в Лондон, освен паметник на мястото, откъдето е започнал Големият пожар, има и паметник на мястото, където той е бил спрян – Golden Boy of Pye Corner в центъра на града.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види