Снимка: Парк Лий

Историята на плаващия фотопарат

През 2015г. японска студентка губи фотоапарата си за подводни снимки, две години и половина по-късно е намерен от деца на плаж в Тайван. Изхвърлен е на брега почти неразпознаваем, целият покрит с ракообразни. Оказва се обаче, че е напълно запазен, заедно с направените снимки, благодарение на водонепромокаемото покритие.

Тази невероятна история продължава, фотоапаратът не само е намерен, но и предаден на собственицата му. Децата и техният учител предприемат издирването по Facebook и за един ден постигат целта си.

Една от запазените във фотоапарата снимки

Снимка: Личен архив на Серина Цубакихара

"Не можех да повярвам", споделя развълнуваната собственичка Серина Цубакихара. "Бях изненадана, когато приятели ми изпратиха снимките."

Цубакихара е японска студентка, през 2015 г. тя е на почивка на остров Ишигаки, Япония, на около 250 километра източно от Тайван.

"Гмурках се и изпуснах фотоапарата, защото мой приятел остана без въздух и трябваше да му помогна."

Серина дори не допуска, че може да открие фотоапарата, но устройството започва своето пътуване. То изминава стотици километри и стига до плаж в Тайван.

Фотоапаратът остава сух благодарение на водонепромокаемото покритие

Снимка: Парк Лий

По това време ученици почистват плажа. Единадесетгодишно момче го намира и предава на учителя Парк Лий. Апаратът прилича повече на камък. "Мислихме, че е счупен, но парче от ракообразното покритие се откъсна и видяхме бутона за отваряне. Във фотоапарата не беше проникнала вода.Още по-невероятно беше, че едно от децата натисна бутона за включване и фотоапаратът се оказа още зареден!" – споделя учителят Парк Лий.

През 2015 г. Серина Цубакихара губи апарата си във водите около остров Ишигаки, Япония

Снимка: Личен архив

На връщане от плажа Лий и учениците му обсъждат какво да правят с находката.

"Някои деца смятаха, че фотоапаратът им е късмет и може да го задържим, други предложиха  да потърсим собственика. Когато стигнахме в училище, обсъдихме и двата варианта".

Лий разказва, че първоначално се колебаел да види и публикува снимките от фотоапарата, но това бил единственият начин да намерят собственика.

Като виждат, че някои от снимките са направени в Япония, учениците предполагат, че и собственикът може да е оттам. Така децата решават да пуснат съобщение във Facebook на китайски и японски език.

За по-малко от ден информацията е споделена повече от 10 000 пъти и накрая стига до Цубакихара.

"Аз съм голяма късметлийка и невероятно щастлива, че тези деца  положиха толкова усилия да ме открият", казва Серина.

"Снимките ме върнаха във времето назад и ми припомниха приятно изживените моменти по време на почивката ми на остров Ишигаки".

През юни Серина планира да отиде до Тайван, за да благодари на децата и техния учител ... и да си взема отдавна изгубения фотоапарат.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види