Снимка: Google/GeoEye

Римският шлем в пустинята

Медните залежи в пустинята Атакама са открити през 1954 г., а прогнозите са за наистина богати находища. Това налага нуждата минната компания да предприеме мащабни строителни дейности, защото локацията е наистина отдалечена. Това означава, че трябва да изградят от нищото селище на 2400 метра надморска височина, в което да има всичко необходимо за живущите, за да не им се налага да го напускат. През 1959 г. в Ел Салвадор има жилищни блокове, училища, магазини, вода, електроцентрали и железопътна линия.

Най-интересното по отношение на Ел Салвадор е, че погледнато от височина, селището има формата на древен римски шлем.

Според легендата, причината за това е, че когато един от шефовете на минната компания отива във все още строящия се град със своя син, момчето губи любимата си играчка - римски шлем. Когато години по-късно бащата и синът се връщат и отиват на хълм над вече построения град, бащата казва на сина си:"Помниш ли римският шлем, който загуби като момче - виж надолу и ще го видиш."

Всъщност градът е проектиран от американския архитект Реймънд Олсън и е представлява малък урбанистичен експеримент. Всички жилищни сгради са разположени в полукръгова "амфитеатрална" форма и всички те са на равно разстояние от центъра на града. Това е направено с цел да се избягва рутината в ежедневието. Друго подобно решение е бетонните стени на сградите да бъдат боядисани в 10 различни цвята.

В златните времена на Ел Салвадор в града живеят над 24 хил. души, но към наши дни населението е намаляло до към 9 хил.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види