Снимка: Denis Tangney Jr

Историята за коледната елха на Бостън

През 1917 г. пристанището Халифакс в канадската провинция Нова Скотия е ключово място във военноморската стратегия на Антантата по време на Първата Световна война.

Пристанището е важна база за съдовете, които пазят конвоите с доставки за Европа от немски подводници. В Халифакс са концентрирани военни кораби и подводници от канадския кралски флот и британския Кралски флот, както и хиляди търговски кораби от целия свят. Именно това са златните времена на Халифакс и градът процъфтява през войната. За съжаление, именно тя е свързана с най-голямата трагедия, случила се на града.

На 6 декември норвежкият кораб SS Imo излиза с прекалено висока скорост от пристанището на Халифакс и се сблъсква с френския SS Mont-Blanc. Проблемът е, че Mont-Blanc пренася материали за експлозиви и те се възпламеняват на борда.

Моряците се евакуират, но властите не реагират достатъчно адекватно и на пристанището се събират зяпачи.

Последвалият взрив на френския кораб е толкова мощен, че шоковата вълна от него се движи със скорост около 3,600 км/ч. Органите на хората в близост се пръскат в телата им, някои от тях буквално са размазани по околните сгради. Всички постройки в радиус от почти 3 километра стават на парчета, под които са погребани обитателите им.

Експлозията е с такава сила, че за момент водата под Mont-Blanc изчезва и под него остава гола земя. Ефектът от това е 18-метрово цунами.

Жертвите на трагедията са около 1600 , а ранените са над 9000, от които 400 почиват по-късно от раните си.

Кметът на Бостън Джеймс Майкъл Кърли реагира бързо и заедно с губернатора на щата Масачузетс - Самюъл Макол, организират кампания в подкрепа на Халифакс. Техните усилия се увенчават с успех, защото за кратко време е събрана огромна сума пари за помощи за пострадалите. Някои от водещите бостънски лекари лично заминават за Халифакс, а с тях пътуват медицински сестри и оборудване за цяла болница с 500 легла.

Бостънци са първите хора, които помагат на жителите на Халифакс след трагичния инцидент, а общата стойност на помощта им възлиза на над 750 хил. долара - огромна сума за началото на 20 в.

На следващата година цялата област нова Скотия изпраща символичен подарък на Бостън, а от 1971 г. това се превръща в красива коледна традиция.

Отсичането на дървото в Канада е официално събитие в присъствието на официални лица. След това дървото е транспортирано до Бостън и е поставяно в местния Common Park.

Поставянето на елхата е свързано с един наистина масов празник, в които буквално хиляди души украсяват огромното дърво, а дори още повече ги наблюдават и се веселят.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види