Снимка: Aaron Conklin

Кои породи кучета притежават най-независим характер?

Кучетата са общителни и емоционални животни, непрекъснато търсещи вниманието на своите собственици. Едни от най-важните неща, които трябва да знаем при избора на домашен любимец, са характерните прояви на неговата индивидуалност и характер, за да преценим до каква степен можем да отговорим на неговите потребности. В тази връзка нека видим кои породи кучета се отличават с независимия си характер.

Чау чау 

Доказано е чрез ДНК изследвания, че чау чау е една от първите породи, еволюирали от вълците в сухите степи на Китай и Монголия. В превод от китайски означава "пухкаво лъвско куче". Maĸap пpивиднo дa изглeждaт cпoĸoйни, тeзи ĸyчeтa мoгaт дa бъдaт дocтa aгpecивни ĸъм нeпoзнaти, зa дa зaщитят cвoитe cтoпaни и тяxнaтa coбcтвeнocт. Агресията им към животни обикновено е насочена към кучета от същия пол, особено ако и те са от тази порода. Тези кучета имат много силни ловни инстинкти и в миналото са били използвани с тази цел. Въпреки очарователната си външност на плюшено мече, те са с твърд характер и агресивни, затова трябва да се държат на каишка. Чау чау са независими, с голяма физическа съпротива и огромна смелост. Кучетата от тази порода имат специално отношение към децата. Те се правят, че не ги забелязват, но ако някое прояви дори лека агресия по време на игра, могат да се опитат да го наранят. Затова не се препоръчва да се оставят насаме с малки деца.

Шар пей

Снимка: Sophie Elvis

Ако това китайско бойно куче се социализира правилно, то е приятелски настроено, но може да бъде независимо и надменно. Отнася се с агресия към други кучета и животни, затова ако семейството притежава други любимци, това може да създаде известни проблеми. Шар пеят обича стопаните си и предпочита човешката пред кучешката компания. Той е твърдоглав и упорит, затова дресировката му е трудна и е по-подходящ за семейства с опит в отглеждането на кучета. Шар пеят обикновено изобщо не обръща внимание на команди, които се дават от друг член на семейството, а не от този, когото кучето смята за водач на глутницата. То е много умно куче, което лесно разбира какво се иска от него, но ще изпълнява командите само на стопанин, който подхожда към обучението сериозно и настоятелно изисква да изпълнява това, което му каже. Тъй като шар пеят е бил използван дълго време като бойна порода, при него трудно работи системата на обучение с наказание. Тя може дори да предизвика противоположна реакция и кучето да откаже да изпълнява каквито и да било команди.

Лхаса апсо

Снимка: Sticker Mule

Повече от две хилядолетия породата лхаса апсо е отглеждана само в Тибет и е използвана за пазач на храмовете. Това златистожълто на цвят куче е много пъргаво и здраво, независимо, че на пръв поглед изглежда доста крехко. Лхаса апсо не обича самотата, той е много чувствително и се привързва силно към хората. Затова е прекрасен домашен компаньон. Заради специфичния си златистомеден цвят, често е наричано тибетско лъвско куче. Лхаса апсо са изключително интелигентни кучета със самоуверен характер, които изграждат силна връзка със своите стопани. Не е препоръчително да се оставят дълго време сами, отразява им се твърде зле. Спокойно могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от ежедневни разходки. Малките деца не са подходяща компания за тези кучета, разбират се само с поотраснали и внимателни деца. Лхаса апсо предпочитат да са единственият любимец в семейството, ревниви са и обичат да се чувстват като специална част от живота на своите стопани.

Пекинез

Снимка: topimages.com

Тази порода е създадена, за да обитава покоите на императорските дворци. Някои хора твърдят, че прилича на лъв, защото наистина е безстрашна като царя на животните. Породата е на около 2000 години и за този период от време не се е променила много. Най-срещаната заблуда за пекинезите е, че те са бавни и мързеливи животни, поради дългата им козина. Всъщност те са много активни и атлетични кучета. Отличават се с чувствителност, голям инат, силна воля, независимост, но и силна привързаност към господаря си. Те също така са верни, интелигентни и своеволни. Чувстват се като господари на дома, в който живеят, и непрекъснато го охраняват. Подходящи са за възрастни хора, но не и за малки деца, защото те биха могли да наранят кучето.Трудно се поддават на дресировка и е почти невъзможно да бъдат научени да изпълняват много различни команди.

Акита ину

Снимка: Jae Lee

Това куче е наречено на името на японската префектура Акита, северната част на остров Хоншу. Счита се за една от най-древните породи на света, за което свидетелстват археологически находки, датиращи от ІІ хилядолетие пр.н.е. Акита ину е гордо, предано и силно куче, което го прави отличен пазач. Породата е самоуверена и има силна воля, което понякога създава трудности в дресировката. Акита са враждебни към кучета от същия пол, както и към други по-малки животни. Разбира се добре с деца, но става недоверчиво в присъствие на непознати.

Акита по принцип е интелигентно куче, лоялно към стопаните си, не особено гальовно. Може да проявява силна агресия, ако се отегчи, но може да се укротява и възпитава на принципа на наградата и наказанието.

Акита става и един от символите на японското самосъзнание и национална гордост, заради предаността на кучето Хачико, което девет години след смъртта на стопанина си го чака на гарата, така както е правило години наред. В негова чест там е издигнат паметник. През 2009 година по мотиви от тази история е направен филма "Хачико: историята на едно куче" с Ричърд Гиър в главната роля.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види