Планина като картинка

Отдалече тези скални формации изглеждат сякаш някой художник-гигант е минал по тях с четка боя. В каменистия релеф в провинция Гуангдонг природата е проявила уникално въображение и резултатът е повече от необикновен.

 

Данксия е формирана от червени пясъчни камъни и конгломерати. Преди 100 млн. години на мястото се образува голям, тинест водоем, захранван от реките на планините. След повишаването на земната температура водоемът се изпарява и седиментите се окисляват, като придобиват червения цвят. През Кредения прериод над тях се е формира слой от по-солидни скали и от тях се образува планината Данксия.

Междувременно дъното на водоема се надига в резултат от движенията на земната кора. Така реките, които са изливали водите си във водоема, започват век след век да копаят в надигналите се скали. Постепенно водите измиват горния слой и под него се показвт по-старите червени скали. Това прави Данксия да изглежда червено-бяла. Тя е толкова уникален вид петрографска геоморфология, че в Китай се изучава в отделна дисциплина в геоморфологията.

Самата дума "Данксия" идва от планината Данксия в провинция Гуангдонг, където са най-известните такива скални формации.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види