Снимка: Ksenia Makagonov

Срамно или полезно е да плачеш?

Защо някои бързо ронят сълзи, а други изглеждат толкова коравосърдечни, сякаш нищо не може да ги развълнува?

Може ли съветът "поплачи си” да има благоприятен психологически ефект? В отговор на тези въпроси изследователи изучават науката за плача, за да разберат какво представляват сълзите. Проучванията показват, че плачът е изключително здравословен и играе важна роля за доброто и стабилно психично здраве. Той е най-ефикасният начин за разтоварване от негативните емоции, които ако се потискат и задържат, могат да доведат до психически проблеми в дългосрочен план.

Ето четири причини да оставите сълзите да се леят:

Плачът облекчава стреса

Сълзите са терапевтични. Преди тридесет години един биохимик открива, че емоционалните сълзи съдържат повече протеин, отколкото неемоционалните (например, сълзите от рязане на лук), което показва, че в организма настъпват важни физиологични и психологически промени, когато плачем.

Експерименталният психолог Алекс Гьотц, основател на General Health Inc., казва така: "Сълзите имат много важно предназначение. Те се появяват вследствие на силни емоции, съдържат хормони на стреса и са начин да се отървете от него. Ако се срамувате да плачете, това означава, че вече сте достигнали определено ниво на стрес, което вреди на вашето здраве.”

Самият процес на дълбок и емоционален плач включва мускулни спазми, учестено дишане, всички тези емоции градират, достигат връхната си точка и постепенно стихват. През това време тялото се напряга, след което настъпва постепенно отпускане, което осигурява усещане за освобождаване. Така стресът и неговите физиологични симптоми се разсейват.

Плачът увеличава психическата устойчивост

Плачът е начин да разпознаете емоциите си и да се изправите срещу тях. Задържането на негативните такива може да се отрази зле на психичното ви състояние, да доведе до тревожност, депресивни разстройства, нездравословно натрапливо поведение,  водещи до злоупотреба с алкохол и наркотици. Да посрещнете и се изправите срещу отрицателните емоции, като си позволите да "излеете” натрупаното напрежение, е много по-здравословно и изисква смелост.

Плачът лекува и помага да се справим с проблемите

Професор Роджър Бейкър от Университета в Борнмът, Англия смята, че плачът превръща страданието в нещо осезаемо и самият процес намалява психическата травма. Логиката в случая е, че когато човек плаче, следствие на натрупани негативи, следва процес на емоционално изцеление. Сълзите позволяват извеждането на психическата болка, като и придава физическа форма. По този начин сълзите допринасят за възстановяване на вътрешния баланс у човека.

Плачът укрепва взаимоотношенията и насърчава общуването

Сълзите показват нашата същност, връзката, която имаме с обкръжаващия ни свят и това, че не сме безразлични. Плачът разрушава емоционалните прегради и ни позволява да изразим себе си. Научно доказано е, че помага да се почувстваме по-добре. Не, не решава проблемите, но спомага по-лесно да започне процес на възстановяване, облекчава стреса, укрепва ни психически и още нещо - стимулира производството на ендорфин. Затова, след като сме си поплакали, се чувстваме по-щастливи.

Интересен експеримент

"В любопитството е главната прелест на живота”, казва Джек Лондон. За него се сетих, когато научих за книгата на Роуз-Лин Фишър, професионален фотограф, която тя нарича "Топография на сълзите”.

Всичко започва в деня, когато Роуз-Лин, преминавайки през моменти на размисъл, си задава въпроса има ли разлика между сълзите на радост, тъга, болка? Решава да експериментира - разглежда под микроскоп 100 проби сълзи – свои собствени, на мъже, жени, деца и открива съществени разлики, в зависимост от това, което ги провокира. Установява, че базалните сълзи (тези, които тялото произвежда, за да овлажнява очите) коренно се различават от сълзите, които отделяме, когато режем лук, например, а сълзите от смях, по външен вид нямат нищо общо тези от мъка. Всъщност всяка сълза е микрокосмос от натрупани човешки емоции.

Различните видове сълзи имат свои собствени молекулярни структури. Емоционалните съдържат протеинов хормон, включително невротрансмитера левцин-енкефалин, който е естествен успокоител и се освобождава по време на стрес.

Под микроскоп сълзите представят невероятни кристали и както казва самата Роуз-Лин, те са уникални, като пръстови отпечатъци…

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види