Снимка: Ajit Solanki

Бащата на булките

Бизнесменът от Сурат - Махеш Савани твърди, че има 2000 дъщери. И това донякъде е вярно. А броят на момичетата продължава да расте. Махеш организира масови сватби на жени, които нямат родители или някого, който да се грижи за тях. Савани участва в над 300 сватби годишно.

Всичко започва през 2010 година. Трагичен инцидент променя живота му и го мотивира за благотворителна дейност. "През 2008 година мой роднина почина преди сватбата на двете си дъщери. Беше тежък момент. Помогнах им да организират своя празник. Струваше ми около 10 рупии.”, разказва Махеш.

Тогава Савани се ангажира със съдбата на хилядите дъщери с подобна съдба – момичета, които нямат родители или не могат да си позволят разходите по организиране на сватба. Бизнесменът е участвал в диамантената индустрия, а днес е шеф на фирма за недвижими имоти. На 48 години той има достатъчно средства, за да се грижи, както за своето семейство, така и за много други. Освен това Савани е дете на заможни родители. Баща му е със скромен произход, но от общ работник става лидер в диамантения бизнес. Занаятът завещава на Махеш и братята му, които успяват да разраснат империята.

"На баща си дължа всичко, което имам. Аз просто добавям към онова, което той вече е създал. Татко има далеч по-истинска и вдъхновяваща история от моята.”, казва Махеш.

Бизнесменът отива в универистет, но е слаб студент и не успява да вземе диплома по гражданско строителство. "Затова баща ми ме взе под крилото си в своя бизнес. От него научих всички техники и трикове. През 1990 година станах част от семейния бизнес. Започнахме да търгуваме с все повече диаманти. Произвеждахме по 35 000 броя на месец. Скоро имахме клонове в Белгия, Хонк Конг и  Мумбай.”

Всичко върви стремглаво нагоре до злополучната 2003 година, когато Махеш е въвлечен в няколко случая с нелегален внос на диаманти. В следващите 4 години срещу него се водят дела – той прекарва година в Мумбай, а после 3 – в Белгия. За този период, от депресия и отчаяние го спасява, подкрепящото му семейство. След като е оправдан по делата, Махеш се връща в Сурат и започва бизнес с недвижими имоти. Успехът му е мигновен.

"Ние изграждаме жилища, общини, училища, университети и болници в Махаращра, Гуджарат, Раджастан и други градове.”, казва Савани. Синът на Махеш – Митъл също се присъединява към семейния бизнес, след като завършва администрация в Лондон. 

През 2010 година бизнесменът организира първата масова сватба. Той разпространява информация и формуляри в институции за момичета, които нямат родители или средства да си позволят сватба.

"Първо се уверяваме, че девойките наистина не могат да си позволят сватбен ден. После им предлагаме каталог с грим и дрехи, които да избират сами. А аз поемам всички разходи.”, уверява Савани.

Всяка година около 250 девойки от различни религии и класи се събират заедно в училището на Махеш в Сурат и се женят в един ден. До момента има организирани над 3000 сватби. Освен това Савани е спонсорирал образованието на над 3300 ученици, които са загубили бащите си.

"Тази дейност ми доставя истинско удоволствие.”, казва бащата на булките.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види