Снимка: Daniel Mayovskiy

Какво представляват фойерверките?

Няма нищо, което да превърне празника в истински триумф на радостта така, както го правят пироефектите. Зарята е един от най-красивите и празнични моменти, в който всичко замлъква, а хората нетърпеливо поглъщат с погледи искрите, които обсипват небето над тях.

Всъщност фойерверките са съществували под различна форма още преди хиляда години и не изглежда като да се предвижда някога да станат демоде. Но какво точно представляват те и по какъв начин работят?

Фойерверките тип ракети могат да предизвикат най-различни ефекти, веднъж изстреляни в небето. Принципът на всички тях обаче е един и същ – хаван, фитил, пропелант на прах, взривно вещество и, разбира се, микс от "падащи звезди". Хаванът представлява външен контейнер, а фитилът е частта, която запалваме, за да се получи магията. Когато фитилът изгори, пропелантът изгаря и изстрелва ракетата във въздуха. Докато фойерверкът лети във въздуха, се наблюдава вторичен взрив, предизвикан от втори вътрешен фитил. След това взривното вещество предизвиква освобождаването на искрите, които всъщност са малки, взривяващи се пелети, направени от гориво и метални съединения, които се изстрелват като малки огнени комети в небето. Различните метали придават различни цветове на фойерверките, барият става зелен, калциевите соли оранжеви, магнезият става бял, медта е синя, литият става червен, а натрият става златен.

Начинът, по който са разположени в ракетата, пък определя формата, която ще образуват при изстрелване – ако например са разположени във формата на сърце, би трябвало да видите сърце в небето. С различните добавки могат да се постигнат и различни пироефекти – например различните видове гориво могат да предизвикват различни звуци при експлозията – по-пискливи или свистящи звукови ефекти. Съединенията, предизвикващи искрите, могат да бъдат комбинирани така, че един фойерверк да избухне в различни цветове.

Разбира се, има различни типове фойерверки, не всички се изстрелват в небето, например има фойерверки, които са статични и създават ефект на фонтан от искри, като начинът, по който функционират, е аналогичен. Особено популярни и атрактивни са фойерверките във вид на колело, те представляват закрепени на пилон фойерверки, които се въртят с голяма скорост, докато горят, което създава ефекта на пламтящо колело.

Единственият фойерверк, който можете да държите в ръка, е бенгалският огън. Той, слава Богу, не експлодира като останалите фойерверки, а нежно изгаря, пръскайки малки огнени езичета около себе си, докато малката топка огън стига до края на металната клечка. А те са устроени доста просто: тънката метална клечка е потопена в микс от пиротехнически вещества, съставен от метално гориво, окислител и слепващ материал. Металното гориво предизвиква искрите, обикновено то е от алуминий или магнезий, което предизвиква бели искри, но в някои случаи може да е съставено от желязо или феротитан за златни искри. Окислителят поддържа горенето на искрите и обикновено е калиев нитрат. А слепващият агент е нещо като лесно запалимо нишесте, което държи съставките заедно и изграя заедно с тях.

Въпреки че светът на пироефектите звучи повече като урок по химия, това не разваля магическият им ефект, когато видим красивите им искри. И все пак, можете да изпъкнете сред приятелите си, като на Нова година възкликнете "О, барий в небето!", когато видите зелен фойерверк. Ако не друго, поне ще предизвикате любопитството им.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види