Призрачните кораби

Всички знаят легендата за Летящия холандец – призрачният кораб на холандски капитан, който е прокълнат да плава из океаните за вечни времена. За тази история неминуемо напомниха новините от западните медии през миналата седмица.

Край западните брегове на Япония бяха намерени да плават поне 4 кораба, за които първоначално нямаше обяснение. По-късно се огласи предположението, че това са севернокорейски морски съдове, от чийто екипаж за останали само скелетите. Разследването по случая продължава, но това е добър повод да си припомним някои от най-зловещите случаи на "призрачни кораби" в историята.

Baychimo

Baychimo

Този кораб на компанията Хъдсън Бей засяда безнадеждно край Аляска през 1931 г. Ледът е толкова дебел, че се налага екипажът да изостави кораба.

Но това не спира самия "Baychimo" – той се измъкнал по някакъв начит от мразовитата хватка и е излязъл в открито море. Корабът е виждан много пъти в следващите 40 години, преди да изчезне без следа.

Mary Celeste 

Mary Celeste 

Това е един от най-известните случаи на подобен тип странни инциденти. Това, което със сигурност се знае, е, че този американски търговски кораб е изоставен край Азорските острови в Атлантическия океан през 1872 г. По-късно плавателният съд е открит в окаяно състояние - с разкъсани платна и липсващи спасителни лодки, но все още на повърхността. В дневника за последно е било писано 10 дни по-рано, но по-странно е, че всички провизии, стоката и принадлежностите на моряците били още на борда. Това, което не се знае, е какво се е случило с моряците и защо те не са взели нещата си, ако са избягали…

The Kaz II

The Kaz II

Когато този катамаран е бил намерен да пори вълните край австралийския бряг през 2007 г. никой не разбрал защо е бил изоставен. Екипажът от трима души бил изчезнал, въпреки че радиото е работело, а спасителните жилетки още били на борда. На масата е имало сготвена храна, а лаптопът е бил включен и напълно функциониращ.

Разследването излиза с предположение, че един от мъжете е паднал от кораба и в опита си да го спасят, другите двама също са се удавили във водата.

The Ourang Medan

The Ourang Medan

Това е една от най-тайнствените истории в тази класация. През 1947 г. два американски кораба откриват напълно изоставения "Ourang Medan", докато минават през протока Малака.
Всички на борда, включително кучето, били мъртви, а по-късно корабът се запалил и експлодирал. Последното вероятно се дължи на това, че може би незаконно е пренасял взривоопасни материали.

Това е легендата, която според повечето учени сериозно изкривява истината, защото информацията за съществуването на подобен кораб е силно оскъдна.

MV Joyita

MV Joyita

 

Когато този кораб е намерен в Тихия океан през 1955 г., никой не е бил на борда му. Според някои теории смъртта на капитана е предизвикала паника, като целият екипаж и пътниците са избягали в открито море. Според други "Joyita" е станал жертва на японски контрабандистки кораби.

Доста вероятно е на борда да е имало бунт срещу капитана, след като корабът се поврежда и водата започнала да нахлува в него. Само че никой от екипажа не е бил видян повече, за да разкаже...

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види