Спаначен кейк с глазура от крема сирене
Спаначен кейк? Сигурно сме полудели? Момент. Не прибързвайте с гаденето, а ни се доверете. Вярно е, че обичаме да експериментираме, но може би е време и за вас да излезете от рутината и да изпробвате нещо ново? А и не изглежда ли невероятно? С тези цветове даже изпадаме в лека Коледна еуфория.
Всъщност, малко съставки в кухнята ни позволяват да постигнем толкова впечатляващ цвят. Популярната торта "Червено кадифе" например, която малко прилича по вид на нашата, се приготвя със сладкарска боя, а ние ви предлагаме "Зелено кадифе" с натурални съставки.
Състав:
- 3 яйца
- 1 ч. л. ванилия
- 1 ½ чаши захар
- 1 ½ или 2 пресен спанак
- 3/4 чаша зехтин или кокосово масло / може да заместите и с растително масло
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 2 чаши брашно, пресято заедно с
- 3 ч. л. бакпулвер и
- ½ ч.л. сол
За глазурата:
- 220-230 г крем сирене
- 2 чаши пудра захар
- 1 ½ ч. л. ванилов екстракт (или лимонов, ако предпочитате)
- 1 ½ с. л. мляко (може и повече, ако сместа ви се струва прекалено гъста)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 350°
Забравете за миксера. Използвайте блендер. Сложете ванилията, яйцата, захарта, лимоновия сок и спанака и миксирайте до гладко пюре. После започнете да добавяте бавно и на части зехтина, като внимавате да не се разхвърчи спанак до тавана. (Ако ползвате кокосово масло, загрейте го предварително, за да се втечни.) Като добавяте мазнината бавно, де факто създавате емулсия (така се прави и сос холандез), което прави тестото гладко като коприна.
После, ако не искате да цапате и миксера си, пресейте сухите съставки и ги добавете към блендера, като добавяте поетапно по четвърт чаша. След това миксирайте добре.
Намажете с малко мазнина тава по ваш избор, сложете пергаментова хартия за печене (тя е ваш приятел) намазнете хартията и изсипете тестото. С това количество ще можете да направите 3 блата. За да са равни блатовете, тестото се разпределя както следва – по 2 1/3 чаши от тестото за всеки блат. Печете 30 минути, но все пак проверете дали е готово още на 20-тата минута с теста с клечката за зъби. След изпичането оставете да изстине 15 минути във формата и после извадете да изстине на решетка.
Разбийте всички съставки за глазурата и намажете между блатовете и отгоре. И ето спаначената торта е готова. Попай би се гордял с вас.
За празничен коледен вид поръсете със зърна от нар. А и вкусът на нара не е за подценяване – с изобилни количества антиоксиданти и богат на витамините C, B1, B2, както и витамин P, той освежава и събужда сетивата. Сервирайте с фреш от грейпфрут за съвършено начало на деня.