Снимка: Yerlin Matu

Как да спечелим котешкото сърце

Случвало ли ви се е да отидете на гости в къща, в която има котка, и веднага да разберете, че тя не ви харесва, никога няма да ви хареса и, ако зависи от нея, безсмъртната ви душа ще гори в ад, в който вместо дяволи ще има десетметрови котки, които ходят на два крака и носят тризъбци? Ако ви се е случвало, значи и вие сте като мен – човек, който по принцип обича животни, но по някаква причина с котките не му се получава. Не бива обаче да се примиряваме, защото все пак хората сме по-умни от котките (или поне повечето от нас) и би следвало, ако използваме правилно достиженията на световната наука, да успеем да поизлъжем някоя котка и да скъсим дистанцията. Естествено, не става дума за истинска любов, защото котките обичат само себе си, но поне да успеем да се представим в достатъчно добра светлина в техните очи и да не се притесняваме, че всеки миг ще ни нападне със съскане, а даже, ако е рекъл господ, ще ни се отдаде възможност и малко да ги понамачкаме. И така ето няколко научно доказани начина да накарате някоя котка да ви хареса (поне малко):

Играйте го недостъпни

Когато хвърлите око на някоя котка, върху която искате да осъществите мачкане и гушкане, е най-добре да изчакате тя да направи първата крачка. И за да не започне всичко да звучи доста странно все едно не говорим за котки, а за нещо друго, нека уточним, че данните са от проучване, проведено в Швейцария. Били изследвани 51 домакинства с котки и почти всички случай показали едно - ако човекът седне някъде спокойно и започне да прави нещо друго – да чете книга или да гледа телевизия, е много вероятно котката сама да подходи към него и много по-малко вероятно да избяга, когато двуногото посегне да я погали. В изследването дори се казва, че котките много по-често се насочват към хора с алергии, именно защото те не правят опити да ги погалят. Друго истинско проучване пък показва, че, ако котката реши кога общуването и галенето са приключили и си тръгне по своя воля, е много по-вероятно отново да се върне при вас.

Подхождайте към тях все едно сте котки

Първо – станете от пода и спрете да мяукате. Вие не сте котка и това е очевидно за всички, включително и за котката. Въпросът е да използвате техния език. Доказано е, че когато котките са дружелюбни една към друга, си докосват носовете. Вие можете да наподобите този жест, като подадете върха на пръста си към носа на котката, като е добре преди това да се изрязали ноктите. Направете го плавно, за да я изплашите и не издавайте никакви смучещи, мляскащи и цъкащи звуци в уста. Тези звуци ги забравяме. Просто се наведете леко и подайте пръста си напред с незаплашителен жест, ако котката дойте да го подуши, значи ви харесва и ви очаква вечна дружба, която в света на котките продължава около 10 минути, докато не се появи някой пръст, който е по-интересен от вашия.

Галете там, където обичат

Котките не са кучета, не обичат да ги чешат агресивно, да им мачкат учите и да ги драпат по корема. Котките обичат да си търкат бузите в ръката ви, обичат леко да ги чешете под брадата, по гръбнака и в основата на опашката, което много често води извиване на скоба. Това правете, защото научно и опитно е доказано. Между другото, те обичат да ги галите там, защото това са ерогенните им зони, но май е по-добре да не мислите за този факт, докато ги галите.

Когато не ви искат, не ви искат

Има много начини една котка да ви покаже, че не ви харесва. Когато изфучи и атакува очите ви, в опит да ви ослепи, например. Има обаче не колко агресивни знаци, че в този момент не й е до вас – когато прибере ушите си назад, когато започне да мята насечено опашка, гледайки втренчено някоя част от тялото ви или когато просто ви обърне гръб и си тръгне. Ако това стане, единственото, което може да направите, е да оставите котката на мира и да се надявате на по-добри времена. Те може да дойдат, а може и да не дойдат, с котките човек никога не знае, но е сигурно едно, ако в даден момент котката не иска да общува с вас, нищо не може да промени мнението й. Важното е, когато късметът ви все пак се усмихне, да уважавате желанията на котката и да я пуснете да си иде, когато поиска, за да се върне пак.

Не носете парфюми

Малкият розов нос на котката, която искате да погалите, има около 200 милиона рецептора за миризма, така че ако задръстите всеки един от тях с миризма на парфюм е много вероятно котката физически да не може да изтърпи присъствието ви. Това, което мирише добре на нас, може да е най-ужасната воня за една котка. Това важи не само за парфюмите, но и за всички остри миризми, които може да излъчвате, вие знаете за какво говорим, няма да ги изброяваме. Известно е също, че котките мразят миризма на цитрусови плодове.

Добре е също така да не носите слънчеви очила, особено вдигнати на главата, защото така котката ще ви възприеме като странно четириоко чудовище. Всякакви блестящи и тракащи бижута също не са във ваша полза, защото те са във всевиждащите очи на котката и могат лесно да се превърнат в заплаха. Целта ви е да изглеждате и миришете колкото се може по-обикновено, за да пожелае котката да дойде, за да ви разгледа.

Играйте си с тях, ама много

Много от проблемите в поведението на котките се дължат на скука, породена от малко от недостатъчно време, прекарано в игри. При кучетата забавленията идват някак от само себе си, защото те трябва да се разхождат по няколко пъти на ден. Според проучване повечето котки рядко напускат конкретното жилище и това може да повлияе зле на нрава им. Може да са сладки и мъркащи, но не бива да забравяме, че котките са хищници, които, макар че отдавна са одомашнени, са запазили голяма част от инстинктите си на ловци.

Според редица проучвания много често котките предпочитат общуването с хора пред храната, стига човекът, който подхожда към тях да има някакъв вид играчка. Според учените това е така, защото за котките е по-важна играта, която всъщност замества лова, а не самата храна. Освен това котките обичат неща, които мърдат – за предпочитане са пръчици с пера накрая, пружини, и други играчки, които се мандахерцат и стимулират хищническата природа на котката. Естествено, никой няма да си носи винаги такава играчка в задния си джоб, в случай че на пътя му се изпречи котка. В дома на котката обаче вероятно вече има такива играчки, защото тя е карала своите слуги да й купят, и вие можете да използвате някоя от тях и да импровизирате с нещо – ключодържател, капачка или някаква верижка – наистина няма значение, важното е да успеете да привлечете вниманието им. Както вече стана дума, ако котката не е в настроение за нежност, нищо не може да я накара да го направи, винаги обаче можете да опитате да си поиграете с нея, а шансовете тя да реагира са големи.

С котките човек никога не знае и точно това им е хубаво на мъркащите косматковци. Ако човек подхожда чистосърдечно и добронамерено към тях обаче, шансовете те да откликнат са големи. Да, винаги ще се намери някой звяр, който просто да ви мрази и толкова, но това не бива да ви отчайва. Все някъде на света има една котка, която би могла да ви обикне... за известно време.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види