Снимка: Pixabay

Защо нацистите не са пили кафе?

След като ви разказахме подробно за наркотиците в света на нацистите, попаднахме на много интересен факт за един от най-широкоразпространените и по-скоро безобидни наркотици. Ето какво разбрахме за всеобщия любимец кофеина в ерата на Хитлер.

Съвременната версия на сутрешното ви кафе се появява за първи път през 15. век и се превръща в основния източник на кофеин за всички. В продължение на векове обаче, хората, които искат да избегнат вредите от него, изпробват кафеподобни заместители като цикорията например. Едва през 1905 г. в Бремен, Германия, Лудвиг Розелиус открива метод за производство на вкусна версия на кафето без кофеин. Мразена от ценителите на истинското кафе, тя обаче открива подкрепата на една конкретна публика с особено влияние: Третият райх. Лидерите на нацистката партия препоръчват безкофеиновата напитка, тъй като смятат, че кофеинът е вид отрова, а арийската раса трябва да бъде запазена в добро здраве.

Всъщност откритието на Розелиус може и да е било случайно, тъй като някои разкази сочат, че той получил пратка с кафени зърна, наводнени с морска вода и вместо да ги изхвърли, ги анализирал и открил, че вкусът им не е различен, но кофеинът бил изчезнал заради солта. Впоследствие Розелиус създава марката Kaffee HAG, която разпространява като луксозна напитка в Германия, по-късно и в Европа, а след Първата световна война и в САЩ.

Снимка: Pixabay

През 20-те и 30-те години на миналия век, когато Ваймарската република се увлича по фитнеса и здравословния начин на живот, една от рекламите на продукта гласи: "Защитава сърцето и нервите".

 

Снимка: Pixabay

Корина Трайтел, професор по история във Вашингтонския университет, разказва за здравни движения като Lebensreform ("Житейска реформа"), в които пламенни националисти се борят за по-натурален начин на живот. Освен че се застъпвали за нудизма и биологичното земеделие, те отричали стимуланти като рафинирана захар, висококачествен алкохол, тютюн, месо и кофеин. Тази философия повлияла на здравните политики на нацисткия режим, като кръстоносните походи срещу тютюна, кафето и алкохола дори били част от официалните нацистки политики. Джефри Кокс, автор на "Държавата на здравето: болест в нацистка Германия", твърди, че нацистите "вярвали, че техният дълг и отговорност са не само да защитят здравето на всеки германец, но и здравето на целия германски народ като биологична, расова единица". Това, разбира се, изключва евреи и други неарийци, хомосексуалисти и болни хора.

Нацистите прокламирали тезата, че особено за всички млади хора кофеинът е отрова в каквато и да е форма и независимо колко е силно. Към края на 1930-те безкоифеиновото кафе било широкоразпространено и стриктно проверявано. И все пак според много историци успехът на безкофеиновото кафе не се дължал на нацистките политики, а на факта, че било продавано като луксозна стока.

Иронията обаче в тази история за нацистите, които промотирали безкофеиново кафе, е че Хитлер и съмишлениците му съвсем небрежно и несъзнателно са се тровили с него. Патентования от Розелиус процес за преработка на кафето за премахване на кофеина оставял следи от бензен – отровен и канцерогенен въглеводород, който влиза в състава на бензина и нефта. Но спокойно, съвременното безкофеиново кафе се добива по различен начин. И докато нацистите гледали на приповдигането и насладата от чаша кафе като на нещо забранено от идеологията, те окуражавали арийците да похапват шоколад, поръсен с метамфетамин – пише Норман Олър в известната си книга Blitzed: Drugs in Nazi Germany (в превод Тотално опиянение: наркотиците в Третия Райх). Стимулантът им давал енергия и им помагал да бъдат по-продуктивни, но никой не го възприемал като отрова. "Препоръката била да си хапват между три и девет от тези шоколадчета, посочвайки, че за разлика от кофеина, били съвсем безопасни." – пише още Охлер.

по Atlas Obscura

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види