Русчо Тихов

Български аутсайдери в изкуството с първа изложба в Париж през септември

70 произведения на самоуки артисти откриват есенния сезон на Българския културен институт във Франция, през 2023 ще бъдат показани и в София

С първа по рода си изложба в Париж, България ще представи свои артисти, спадащи към едно от най-интересните течения в световното изкуство – арт брут, което се интересува от самоуки творци, работещи извън утвърдената художествена сцена.

Outside the box / ИЗВЪН РАМКАТА се открива на 16 септември т.г., в галерията и по инициатива на Българския културен институт в Париж и в партньорство с Artbrutfair – най-голямото изложение за този вид изкуство в Париж и Ню Йорк, което се провежда от 15 до 18 септември т.г. 

До момента България е единствената европейска страна, която не беше представена в тази сфера, необичайна и за българската публика. Информация за наши съвременни арт брут артисти липсва, поради което те остават напълно непознати в тези международни среди.

След Франция, изложбата ще бъде показана и пред българската публика през януари 2023, в галерия DOZAв София.

Терминът Арт брутartbrut (fr.) - "ар брут“ - неподправено, сурово изкуство / е въведен от художника Жан Дюбюфе през 1945 г., за да определи изкуството, създадено извън границите на официалната култура, на игнорираните, на лудите. Използва се и английският му еквивалент outsider art / в буквален превод "изкуството на аутсайдерите“/. Днес и двете понятия обозначават изкуство на артисти без академично художествено образование, самоуки, непознати за масовата галерийната сцена и изява, от изолирани социални групи, понякога артисти, страдащи от психични заболявания.

Outside the box / ИЗВЪН РАМКАТА ще изложи над 70 нестандартни и изключително провокативни картини, скулптури и дърворезби на наши самоуки артисти, създадени по-скоро като личен импулс, извън контекста и средата на художествени институции. В тях въображението остава предразсъдъците на страна и епитети като "скандален“, "ексцентричен“ или "луд“, стават неуместни.  

Доскоро доспътни само за близките му, колажите и асамблажите на Русчо Тихов /1947-2017/ са като реконструкции на останки и ненужни парчета от разпаднали се светове - визуално шумни, без всякаква претенция и артистична суета. Експериментира с образи и символи, религиозни мотиви, голота.

Русчо Тихов

Познат с артистичните си превъплъщения в танц, театър и музика, Иво Димчев започва да рисува спонтанно, вдъхновен от 3 големи картона, изхвърлени пред плод и зеленчук в Брюксел. Не използва четки, рисува с голи ръце и акрилни бои, а еротиката е абсолютно автентично присъствие в картините му. Част от работите си унищожава или трансформира в нови.  

Иво Димчев

Иво Димчев

Силни, стилизирани образи, рисувани в контур и ярки цветове са специфични в картините на познатия като поет и писател Росен Карамфилов. Въпреки трудностите на израстването, физическата болка, церебралната парализа по рождение и депресивните състояния, никога не употребява диагнозата като параван на страдание, прави я своя сила.

Росен Карамфилов

Росен Карамфилов

След заминаването си в Англия, Борислава Марчева прекъсва обучението си поради диагностицирано психическо заболяване. ​ Рисуването е част от лечението й и постоянно занимание към днешна дата. Създава чудни светове, в картините й заживяват животни, приказни герои, причудливи същества разказват фантастични истории. Работи в дома си, който е единствената й галерия. Картините виждат само най-близките  хора от семейството й.  

Борислава Марчева

Борислава Марчева

Смайващи с маниакалната прецизност във всеки детайл, като излезли герои от фантастичен филм са маските на чудовища и митични същества на Мартин Рангелов. Готвач в ресторант в София, твори в дома си, с восък и полимерна глина, без предварителни скици, не умее дори да рисува.

Мартин Рангелов

Мартин Рангелов

След 4 неуспешни опита да бъде приет в Художествената Академия в София, Алексей Алексиев е дипломиран инженер-химик, а днес е дърворезбарят, който съживява изсъхнали дървета в Софийските паркове. Изключително нестандартни, малко от тях са съхранени, унищожени от разграбване и влияние на метеорологичните условия в годините. Не по-малко впечатляващи са и изящните му миниатюри от дърво. Фини, чупливи, прецизни в най-малък детайл, вплели лица, образи на хора и животни, насекоми, птици, мистични същества, библейски герои.

Алексей Алексиев
 

Алексей Алексиев

Денис Попов е един от малкото в света и единственият в България незрящ скулптор. Отказват му да учи в Националната художествена академия, поради действаща наредба, непозволяваща прием на незрящи. Днес е студент в НБУ, специалност "Керамика и порцелан. Дигитални форми" с ръководител проф. д-р Моника Попова, воден от огромното си желание да компенсира липсата на зрение с редовни занимания със скулптура. Това безспорно го извежда от категорията арт брут артист, но участието му в изложбата е жест към необикновената му история и необичайната му работа като творец.  

Денис Попов
 

Денис Попов
 

Изложбата ще покаже и колекция от рисунки на пациенти от архива на психиатрична болница в с.Церова Кория, партньор на събитието. Изключително интересни, различни като стил, техника и изображения, визуално смели, комбиниращи пространство и лица, показващи изкуството като емоционална и терапевтична сила.  

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види