Любовта е опиат

Знаем, че заглавието на тази статия звучи повече като име на песен от фриволен жанр, но замисляли ли сте се, че има реална причина любовните вълнения да се оприличават на химичен процес и абсолютно далече от метафората да се сравняват с ефекта на наркотично вещество върху мозъка? Изследвания сочат, че всъщност химията между двама души и опиянението на влюбените са абсолютно точно поставени диагнози и няма нищо преносно в тези изрази.

Освен че любовното чувство до огромна степен наподобява чувство след опиянение с наркотично вещество, природата и физиологията, стоящи зад тези импулси, страсти и желания, са също толкова пристрастяващи. Учените оприличават мозъка на популярната от 90-те години игра Pinball, a в основата на крайната цел на топчето стоят популярните центрове на наградната система на мозъка, които предизвикват един куп емоционални въжделения в главата ни. Такава е ситуацията, когато организмът ни е под влиянието на наркотични вещества. Оказва се, че въздействието на наркотиците предизвиква стимулация на тези центрове и това е причината да изпитваме удоволствие при консумация на забранените вещества. Съвсем същият физиологичен процес предизвиква зависимостта ни към тях, той е отговорен и за причината да се пристрастяваме и да изпитваме силно влечение към някого – да не можем без него.

Проучване показва, че когато за първи път опитаме нещо, което е приятно на вкус, е много трудно за нас да го оставим незабелязано. Мозъкът ни веднага го класифицира сред онези любими неща. Това са причините да го харесваме, да го искаме отново и отново, да се пристрастяваме. Не е ли точно това, което ни причинява и любовта?

По тази причина учените твърдят, че съвпаденията във влиянието на сладко, вкусно, опияняващо нещо върху мозъка ни и това на човек, в когото сме влюбени, не е случайно. Това е чиста физиология. И причините човекът да не е способен да изпълнява с лекота здравословна диета без любимите си сладкиши, са същите, които му пречат да превъзмогва зависимост към алкохол или наркотични вещества. Същото е и с любовта. Когато някой ви каже, че не може да прекара и секунда без да помисли за вас, не си представя живота си без вас или ви обича до пристрастяване – повярвайте му, много вероятно е вие да сте неговия наркотик.

Значително се влошава ситуацията обаче, когато любовта е нещастна и несподелена. Мозъкът ни е виновен, че чувствата, които изпитваме при нещастната любов, наподобяват безсилието ни при спазване на диета и симптоми на абстиненция. Но докато в единия случай всичко опира до собствената ни воля и способността ни да се лишим от нещо за свое добро, то в смисъла на нещастната любов обстоятелствата зависят от волята на двама души, което няма как да контролираме еднолично. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види