Снимка: iStock

Предимствата на хората, които винаги закъсняват

Първото име, което се появява в главата ви – най-добрия ви приятел, колега или някой, който просто никога не е навреме. Може би сте самите вие. Без значение, имаме добри новини за вас, приятеля ви или който и да е. Представяме ви предимствата на хората, които закъсняват, според някои научни изследвания.

Признак за оптимизъм

В книгата си "Никога не закъснявай" (в оригинал: "Never be late again") Даяна Делонзър твърди:

Много хора, които закъсняват, имат склонност да бъдат оптимистични и нереалистични, което се отразява на усещането им за време. Те наистина вярват, че могат да излязат да тичат, да си приберат химическото, да напазаруват и да оставят децата в училище – всичко в рамките на час.

Авторката уточнява още, че тези хора пазят спомена за това как веднъж са успели да направят всичко това, но забравят всички други пъти, в които същите неща са им отнели много повече време.

Ентусиазмът на закъсняващите

Оказва се, че закъсняващите очакват с нетърпение бъдещите събития в сравнение с обикновените хора. Това си има и лошата страна, разбира се (хаотични са, недисциплинирани и се опитват да свършат прекалено много неща едновременно), но пък означава също, че са екстровертни, живеят за мига, имат големи надежди, обичат играта и обичат живота.

Позитивизмът понякога означава успех

Проучване с търговци на Metropolitan Life твърди, че консултантите, които са показали най-високи резултати по скала за оптимизъм са направили с 88% повече продажби от тези, които са последни според същата скала.

Времето тече различно и понякога е на страната на закъсняващите

Проучване, водено от Джеф Конте, професор по психология, се базира на експеримент с две групи хора. Група А са нетърпеливи и състезателни, а група Б - по-спокойни и креативни. Оставени без часовник двете групи трябва да познаят кога е изминала една минута. Група А дава отговор от 58 секунди (средно за групата), а група Б дава предположение от 77 секунди (средно). Те буквално чувстват, че времето е повече, отколкото е.

В доклад, публикуван в Международен журнал за клинична и здравна психология, кардиолози твърдят, че за хората от тип А има по-голяма вероятност да развият коронарна болест на сърцето и това се дължи на по-високите нива на стрес. С други думи, това означава, че ако се тревожите по-малко за времето, ще елиминирате част от излишния стрес, което пък значи, че е вероятно да живеете по-дълго.

по SciencePunch

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види