Снимка: Guliver/iStock

Математическите символи произхождат от стремежа към рационалност

Математиката е мистерия за много от нас. Въпреки че се слави като точна наука и такава, в която няма повече от един възможен отговор на въпрос, често е смущаваща. Цифрите могат да бъдат объркващи, сметките – неразбираеми, а знаците и безкрайните формули – плашещи. Особено ако сте кръшкали от училище. Така е с математиката. Точно както ни заплашваха – "математиката е система, изпуснеш ли нишката, после е трудно да наваксаш". Мхм. И са прави – без елементарни математически познания ежедневието ни е обречено на куп недоразумения.

Замисляли ли сте се обаче откъде произхождат символите, които математиката използва, за да обозначава действията си? Оказва се, че произходът им е много прост. И всъщност те не са така страховити, тъкмо напротив – определено опростяват математическия пейзаж, защото той би бил много по-сложен и неразбираем, ако се върнем в 16. век и видим алгебрични задачи, които са комбинация между цифри и обяснения в думи.

Робърт Рекърд, уелски математик от 16. век, който преподавал алгебра, изобретил знака за равенство, просто защото се изморил да пише "е равно на". За да спести време, очевидно и усилия, той написал две хоризонтални успоредни и еднакви по дължина линии, които започнал да използва като знак за равенство. Според него те стилистично онагледявали равенството и нямало по-добър символ, който да го прави по-добре. Сигурно е бил прав, щом все още го използваме 5 века по-късно. Все пак някои математици вложили творчество, използвайки четири хоризонтални линии или две вертикални. Но в крайна сметка, двете хоризонтални линии придобили такава популярност, че в даден момент се наложили като интернационален знак за равенство.

Не всички символи обаче са се родили по този начин. Голяма част от останалите са просто гръцки или латински букви (а не както подозирахме – древен код за мъчение на учениците). Тези символи са били разработени и приети от академиците, които искали да избегнат претрупаност в математическите си писания, да не се разсейват в проследяването на задачата, изписвайки действията с цели думи, както и да направят работата си по-прегледна и разбираема.

Знакът "+" изобщо не притежава логиката на знака "=". Нито споделя произхода му. Той идва от стилизиран символ, породен от знака &, тъй като функцията му е да изобразява обединение. И после кажете, че на математиците им липсвало въображение.

Останалите математически символи са създадени само и единствено с целта нещата да се опростяват, да заемат по-малко място и да бъдат по-ясни. Знакът на умножението например е изобретен, за да се спести изписването на цял ред събиране на идентични цифри. А степенуването е измислено, за да се избегне цял ред изписване на идентични цифри, които се умножават една по друга.

И така, когато ви се стори, че математическа формула е сложна, замислете се, че тя можеше да е уравнение от 5 реда или по-лошо – цяла страница текст.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види