Снимка: Shutterstock

Какво не знаем за руската салата?

Руската салата, чиято популярност днес се разпростира от Европа през Близкия Изток, та чак до Латинска Америка, присъства често на българската трапеза. Но колко от нас знаят нейната история?

Салата "Оливие" или предшественикът на познатата ни салата

Преди около 150 години в престижния московски ресторант "Ермитаж" един готвач с белгийски произход приготвил ястие, което бързо добило популярност сред руския елит и се превърнало в запазена марка на заведението. Това била изтънчената салата на Люсиен Оливие, чийто съставки включвали фазан на пара, опашки от сладководен рак, телешки език, черен хайвер и каперси, омесени с авторски майонезен дресинг.

Как рецептата се е превърнала от ревностно пазена тайна в обществено достояние

С нарастващата популярност на салатата немалко хора се опитали да откраднат пазената й в тайна рецепта – безуспешно.

Но един ден, докато приготвял дресинга в пълно усамотение, както бил свикнал, Оливие внезапно бил повикан по спешност. Възползвайки се от ситуацията, неговият помощник Иван Иванов се промъкнал да огледа на спокойствие почти завършената салата, като се опитал да отгатне съставките й. Скоро след това той отишъл да работи в друг ресторант, където започнал да предлага подозрително сходна салата с името "Столична".

По-късно Иванов продал рецептата си на различни издателски къщи, което сложило началото на популярността на салатата сред народа. Една от първите публикувани рецепти, появила се в края на 19. век, предполагала половин фазан, два картофа, една малка краставица или корнишон, няколко листа маруля, три опашки от сладководен рак, желе от месо, каперси, маслини и домашна майонеза.

Както често се случвало по онова време, продуктите, използвани за гурме рецептите, били редки, скъпи, сезонни или трудни за набавяне, поради което били заменяни с по-евтини и достъпни съставки. И така, с времето фазанът отстъпил място на пилешко или колбас, опашките от сладководен рак – на добре сварено яйце, а маслините и каперсите – на грах. След като майонезата се появила по магазините, започнала да се използва на мястото на домашния дресинг.

Руската салата в световен прочит

Ако помолите руснак да ви опише какво представлява салата "Оливие" (както и до днес някои наричат салатата в Русия), вероятно той ще ви разкаже за съвременната руска салата, пряк потомък на рецептата на Иванов.

Приготвена от картофи, кисели краставички, грах, яйца, моркови и варено телешко или пилешко месо, омесени с майонеза, салатата няма почти нищо общо с елитарния си първообраз.

В другите страни съставките не се различават особено – обикновено те са варени картофи, моркови, кисели краставички, грах, яйца, зеленчуци, месо и майонезен сос.

Сърбите и македонците правят салатата като нас, а в Гърция я приготвят без месо.

В Хърватска и Словения е позната като "френска салата" и обикновено също е вегетарианска.

В турския прочит зеленчуците са нарязани на ленти и са сервирани с украса от яйца, маслини и мариновано цвекло.

Чехите я поднасят като гарнитура към традиционни коледни ястия и й казват "картофена салата", която освен обичайните картофи и моркови, съдържа магданоз, целина, лук и туршия, поръсени с яйца, салам и грах.

В Полша съществуват безброй рецепти за нарязани на ситно зеленчуци, които варират по региони, но винаги са без месо. Изключение прави регионът Силезия, където към зеленчуците се добавя бекон или маринована херинга за Бъдни вечер.

В Испания салатата се предлага в тапас менютата на много заведения и се прави от картофи, моркови, грах, яйца, риба тон, печена червена чушка и зелени маслини. В Италия пък рецептата е същата, но без чушка и маслини.

Португалците я сервират като самостоятелно ястие или като гарнитура към риба.

В Иран салатата се слага в сандвичи, а в Монголия, където е останала като наследство от съветската ера, се сервира по празници.

Имигрантите от Италия, Испания и Източна Европа пренасят руската салата в някои страни в Южна Америка, но в някак минималистичен вариант, съставена само от картофи, моркови, зелен боб и обилен майонезен дресинг.

В наши дни в някои специализирани заведения може да се открие и във веган вариант с майонеза от соево мляко и нахутен салам.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види