Вкусно с... алкохол: Бърбън
В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно...с алкохол" ви представяме третата номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.
Здравейто отново! Аз съм шеф Шеф, а това е третият епизод от вашето онлайн кулинарно шоу за гладни и жадни! Шеф Шеф обича да се меси, обича и да меси, а най-обича, когато смеси, така че сега ще смеси две несъвместими на пръв поглед неща!
След тежък работен ден, когато последният тиган е измит и последният черпак е прибран, шеф Шеф обича да си хапне една курабийка и да си сипе в чашата от любимата благородна течност. Благородна е, защото името бърбън идва от това на френския кралски род Бурбони, който взима властта през 16. век и остава на трона с прекъсвания чак до Юлската революция от 1830 г. Което си е доста време - ако бяха изкарали сто години повече, щяха да са били толкова време крале, колкото и шеф Шеф!
И тогава шеф Шеф се сети, че ако обича курабийки и обича бърбън, значи трябва да си направи курабийки с бърбън! И той веднага се зае с това, но първите курабийки изгоряха, защото бърбън не остана...
Така че, за да си ги направите, първо не изпивайте едната съставка. Само в Кентъки могат да си позволят това, защото 95 % от производството е там. Бърбън е и единственият алкохол, обявен от САЩ за национален.
За курабийки с американската национална ракия ви трябват тези продукти:
250 г Фъстъчено масло
220 г кафява захар
2 яйца
1 чаена лъжица бърбън (шеф Шеф не знае какво е чаена лъжица, затова изгори курабийките)
1 чаена лъжица сода
150 гр. черен шоколад, начупена на парченца
Фъстъченото масло и захарта трябва да се разбъркат с миксер на средна скорост. След това добавете всички яйца към сместта.
Шеф Шеф бърка яйцата и си мисли, че отдавна не е правил такива курабийки, защото му е забранено... А навремето президентът Томас Джеферсън не е забранявал, а е давал - дал е 60 акра земя на желащите да "отглеждат царевица" в Кентъки. Днес този район се нарича окръг Бърбън, а... бърбънът се прави от царевица. Шеф Шеф сам би отглеждал 100 акра царевица за бърбън!
Та, прибавете бърбъна към сместта и размесвайте, докато не останат гранули, после добавете содата за готвене и шоколадовите късчета. След това оставете забърканото в хладилник за 24 часа, а на вас си сипете няколко чаени лъжички бърбън.
Когато извадите сместта от хладилника, оформете курабийките от нея и го поставете в тава с разстояние помежду им. На шеф Шеф му е забранено да прави такива сладки, защото последният път оформи курабийките в такива форми, че жена му го изгони от кухнята.
Така че не си правете експерименти, а оставете класическите си бърбън курабийки да се опекат за 10 минути и да изстинат малко след това. И мислете позитивно – ако изядете бърбъна, няма как да го изпиете!

