Снимка: Guliver/iStock

Кои ваши тайни Google може да разкрие пред света

Нова книга, която използва данни от търсенията в Google, разкрива някои от най-тайните ни фантазии. Точно така. Дори да сте в режим инкогнито, желанията ви няма да останат неразбрани от гигантските търсачки. Но не се тревожете. Книгата на Сет Стивънс-Давидович "Всички лъжат" (в оригинал: "Everybody lies") няма да изложи на показ личните ви тайни, а само ще разкрие навиците на всички онлайн в световен мащаб.

Според автора: "Google е дигиталният серум на истината." Но какво точно казва търсачката за всички нас? Както може би се сещате, сексът и порното са идеалните теми – източник на информация, която ни дава да разберем повече за обществото като цяло.

Сет обяснява пред американската новинарска медия Vox:

Порното е най-големият фактор за развитие на изследванията на сексуалността. Не разбирам защо учените не са умолявали досега PornHub да им предостави данни за научни цели. Аз съм един от малкото заинтересовали се. А това е книга за човешката природа. Сексът е голяма част от човешката природа. Всеки е обсебен от секса. Ако ви казват, че не са, лъжат.

Едно от най-значимите открития на Сет е, че повече гейове мъже се прикриват поради мястото, на което живеят. Според него например за мъжете в Мисисипи е по-малко вероятно да се разкрият в сравнение с тези в Ню Йорк, поради стигмата на тема сексуалност в района. Още повече, анализът му показва, че гейовете мъже, които живеят в южните американски щати много често са оженени. Да, за жена.

Докладът на Сет твърди, че "стотици хиляди млади мъже" търсят порно с по-възрастни. Жените с наднормено тегло също набират популярност. Въпреки това, вероятността тези мъже да се срещат с по-възрастни или по-пълни жени е малка.

А какво търсят жените в Интернет? Според Сет жените са обсебени от сексуалността на съпрузите си и често се притесняват дали са гейове. Те са 8 пъти по-склонни да попитат Google дали мъжът им е гей, когато той е алкохолик и 10 пъти по-склонни да зададат същия въпрос, когато той е депресиран. Но всъщност повечето жени би трябвало да са спокойни, тъй като според проучването 98% от женените мъже са хетеросексуални.

Странностите, които жените най-често търсят, пък били доста специфични. Някои търсели ниски и дебели мъже с малки пениси. Един от фетишите на жените обаче се оказал много обезпокоителен: "Порно с насилие върху жени е изключително популярно сред тях. Много по-популярно е за жени, отколкото за мъже да гледат такива видеа, като процентът на тези жени е почти един и същ във всички страни по света и няма общо с начина, по който биват третирани жените в държавите" – споделя изследователят.

И още малко за мъжете по света. Конкретно в Япония, мъжете напоследък развиват интерес към гъделичкането. Повече от 10% от търсенията в PornHub на японските мъже са такива. В Индия пък търсенето на видеа с кърмене на възрастни е по-популярно от това на видеа с обикновено кърмене: "Такъв тип порно с кърмене е най-популярно в Индия. Във всяка друга страна кърменето в търсачката се отнася до бебета. В Индия търсенето за това как се кърми бебе е еднакво често срещано с това как се кърми съпруг." Но не прибързвайте да съдите индийското общество и да му поставяте етикета "извратено" – казва още изследователят – "Данните сочат, че всички са "извратени", което пък означава, че никой не е.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види