Снимка: Facebook

"Тайната градина" на Клод Моне

Деветдесет години след смъртта на Клод Моне изложба в Париж показва за пръв път, че бащата на импресионизма е колекционирал тайно творби, много от които нямат нищо общо с неговата живопис - на Реноар, Сезан, Писаро и Дьолакроа. Изложбата е резултат от щателно 4-годишно изследване на френски специалисти по История на изкуството. 

Снимка: Facebook

"Аз съм егоист. Колекцията ми е предназначена единствено за мен и няколко приятели", е заявил художникът импресионист пред журналисти, посетили дома му в Живерни в Нормандия към 1900 г. Някои от тях имали възможността да се полюбуват на картините в колекцията на Моне, който понякога разказвал за обстоятелствата, при които ги е придобил. 

"Знаехме твърде малко за колекцията", заяви Мариан Матийо, една от кураторките на изложбата, която се открива днес в музея "Мармотан" в Париж и ще продължи до 14 януари 2018 г. Когато Моне умира през 1926 г., имуществото му е описано от експерти, но този документ е унищожен през Втората световна война. Затова трябвало да се започне от нулата. Двама изкуствоведи ползвали всички възможни източници, за да бъде възстановена колекцията. Така бил създаден списък с около 120 творби. В началото на кариерата си Моне не разполагал с достатъчно средства, за да купува картини. Други художници, които били негови приятели обаче му подарявали свои творби.

"Моне не е обичал да говори за личния си живот и по същия този дискретен начин е пазил в тайна и колекцията си“, коментира Матийо. "Той пазел колекцията си скрита на горния етаж на дома си, за да бъде тя далеч от очите на хората, освен това всички доказателства за закупуване на картините са унищожени. Когато художникът получил вдъхновението да нарисува популярните си водни лилии, само няколко на брой са били привилегированите да видят платното, което Моне пазел за себе си. “Моне дори не желаел да бъде изобразен заедно със съпругата си Камий. Единственият художник, нарисувал портрет на двойката, е Мане. Картината изглежда недовършена, но Моне я съхранявал през целия си живот.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види