Снимка: iStock

Чудати закони по света

Човешката щуротия няма край и може да добие неочаквани измерения, понякога покровителствани от самата законодателна власт. В тази връзка сме ви подбрали 23 от най-откачените закони от цял свят. Някои от тях ще ви развеселят, други ще ви накарат да цъкате възмутено, но всички до един ще ви напомнят за добрия стар лаф "свят широк и шашкъни разни".

Наскоро Владимир Путин забранил да се казва на децата, че съществуват хора с хомосексуална ориентация.

В щата Юта е позволено да се ожените за братовчед си, но само ако и двамата сте над 65 години – все пак на такава възраст трябва да имате ясна преценка за нещата, или поне така се смята.

Смущаващо, но факт – швейцарците не одобряват да се пуска водата на тоалетната след 22:00 ч. вечерта.

Измислен е закон, който забранява да подметнете на улицата банкнота, вързана с конец, и да го дръпнете, когато някой се опита да си вземе "късметчето". Да, това действително съществува в щата Пенсилвания.

Ако решите да продавате дъвки в Сингапур, ще се наложи да чистите улиците, облечени в униформа с надпис "Аз съм боклукчия". Отгоре на това джобът ви олеква с четирицифрена сума.

Човешките права в Америка се спазват, ама друг път – в щата Арканзас все още действа закон от началото на 19-ти век, според който мъжът може да бие жена си, но само ако е веднъж месечно – същинско великодушие.

Гръцката полиция може да арестува всички, които са заподозрени като носители на вируса на ХИВ, като ги принуди да се подложат на изследване и оповести публично имената им.

В американския щат Вермонт жената се нуждае от одобрението на съпруга си, за да носи изкуствени зъби.

През 2009 г. Япония, родината на борбата сумо, въвежда закон, с който определя максималните допустими телесни мерки за всички лица над 40 години.

Някой е решил, че в щата Масачузетс е извън закона жената да бъде отгоре по време на секс.

В Китай е престъпление да не посещаваш родителите си "достатъчно често". За съжаление никъде не се уточнява какво се разбира под "често".

Що се отнася до хонгконгските власти, дамите имат зелена светлина за подобаващо отмъщение за изневярата на половинката си, стига оръжието на убийството да бъдат собствените им ръце.

В Англия и Уелс трябва да се внимава с вноса на картофи, за които има основание да се смята, че са с полски произход.

На острови Самоа е непростимо мъж да забрави за рождения ден на жена си. За тяхно добро се надяваме паметта да не им изневерява.

Разведените и овдовелите жени във Флорида не могат да се надяват на удоволствието от скок с парашут в неделен следобед. Ако е във всеки един друг ден - може.

У нас за преписване на изпит най-много да бъдете отстранени, но в Бангладеш това хитруване добива съвсем друго измерение, заплашвайки да ви изпрати в затвора.

В Ню Йорк развод по причина на "непреодолими различия" ще изисква от двете страни единомислие по въпроса за естеството на тези различия.

В 29-тия по ред американски щат, Айова, не може мъж с мустак да целува жена публично.

Тъй като в Дубай извънбрачният секс е незаконен, в случай на изнасилване и жертвата, и нападателят ще бъдат подведени под отговорност за едно и също престъпление.

По земите на Индия мъж, затънал в дългове, съвсем законно може да предложи съпругата си за отплата толкова пъти, колкото е необходимо, за да изплати задълженията си.

Във Франция не може да кръстите прасето си Наполеон. Това малко ни напомня на една стара българска поговорка - "Гузен негонен бяга".

На хартия е недопустимо да бъдете пияни в британска кръчма, макар че всеки, който е бил на подобно място, знае, че спазването на този закон едва ли се следи особено стриктно.

Екстравагантните амбиции на датските родители са осуетени от нововъведените официални правила за детските имена – искат ли да кръстят детето си с име, различно от 7000-те одобрени от държавата, трябва да получат специално разрешение.

Въпреки че вероятно всички възприемаме този текст в кръга на шегата, остава въпросът как може хора, които измислят подобни неща, да определят правните норми в обществото ни, и дали техните преценки винаги са най-правилните.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види