Снимка: Carli Segelson

Странните чудовища, които морето изхвърля на брега

С факта, че 95% от световния океан все още не е изследван от човека, идва този, че науката може би никога няма да успее да завърши каталога с биологичното разнообразие във водата на планетата. И вместо ние да посетим тези форми на живот, понякога те ни навестяват, всявайки смут и паника сред човечеството. Ниската температура на водата, външни фактори или просто лош късмет са сред факторите, които са повод за среща с непознати досега форми на живот, изхвърлени на брега, за да побъркат своите откриватели.

Чудовището Монтоук

През юли 2008 г. снимка на същество с външен вид на демон, който сме виждали само във филм на ужасите се превръща в интернет сензация. "Чудовището Монтоук" получило своето име заради плажа Монтоук в Ню Йорк, на който се появява. Животното приличало повече на купчина мърша, която била трудна за идентифициране. Не успели да го подложат на аутопсия, защото неговият откривател го "откраднал". Зоолози, помолени от медиите да изкажат своето становище за произхода на животното по снимка, били почти сигурни, че това е разграждащ се труп на миеща мечка, загубил окосмяването си до степен, в която е загубил и чара си. По-късно трима мъже признали публично, че са открили животното и са го взели, за да го погребат. Независимо дали това е истина или не, наличието на подобно "чудовище" докарало местното население до страх и ужас.

Индонезийски кракен

За тези от вас, които не са запознати, кракенът е митично същество, наподобяващо гигантски октопод. Смъртта и процесът по разлагане могат да доведат тялото на съвсем обикновено мъртво животно до вид, който повече наподобява митично създание. Такъв бил и случаят на почти 15-метровото нещо, изплувало на повърхността на водата на остров Серам в Индонезия през май тази година. Плаващата маса първоначално била взета за огромен калмар, преди природозащитници да обявят, че това всъщност е по-скоро кит заради черепа, челюстта и гръбначния стълб, които се виждали на снимките.

Демоничният делфин на Сахалин

Изхвърлен от морето или от свой враг, или от двете, трупът на мистериозното същество се появява на брега на руския остров Сахалин през 2015 г. Избързали да констатират, че това е делфин, но наблюдатели по случая обяснили, че делфините нямат козина. Това може да бъде обяснено с вид кожни изменения, но свидетели твърдят, че екземплярът имал и лапи. Най-доброто предположение било, че това е малко бутилконосо китче. Докато се стигне до финално становище по въпроса, водата отнесла тялото и никой повече не го видял.

Морското чудовище от Нова Зеландия

Около 10 метра дълго същество с огромни зъби и злобна физиономия, много наподобяващо логото на "Джурасик парк", било открито по бреговете на Нова Зеландия. Тялото било в толкова лошо състояние, че спекулациите прескачали от алигатор до морска змиорка. Морски биолог обаче обяснил, че вероятно е кит убиец, поради разпознаваемата му опашка. Освен това този вид можел да бъде открит във водите край Нова Зеландия.

Огромна очна ябълка

Много малко от новините, произлизащи от Флорида, могат да бъдат скучни. Такъв е и случаят от 2012 г., когато водата изхвърля на брега идеално запазена очна ябълка с размерите на топка за хандбал на плажа Помпано. Учените, които се заели с проучването, решили, че това е око, принадлежало на риба меч. Но изумителното било, че е голяма рядкост да се намерят отделни части от тялото на подобна риба, какво остава за око. Оказало се, че окото като че ли има прободна рана от нож, учените предположили, че вероятно рибар го е извадил и изхвърлил във водата.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види