Снимка: Официален уебсайт

До Blade Runner и обратно

След като продължението на "Blade Runner" – "Blade Runner 2049" вече жъне успехи по кината, е някак тъжно, че Филип К. Дик така и не успя да се порадва на славата. Авторът, по чиито текст "Do Androids Dream of Electric Sheep" е екранизиран първият Blade Runner, умира през 1982г. – в същата година, в която филмът излиза по екраните и поема по пътя си към тотална култова класика. 35 години по-късно Холивуд продължава да поглъща идеите на автора с огромна охота, дори във времената на блокбастъри.

Темите, които Филип Дик развива, като цяло се препокриват в творчеството му, но в самата си същност са толкова фундаментални, че надскачат сай-фай жанра, в който най-общо могат да се категоризират книгите му. Поради тази причина неговите сюжети през годините оживяват на екрана в образите на актьори като Том Круз, Харисън Форд, Колин Фарел, Райън Гослинг, които пък са режисирани от имена като Стивън Спилбърг, Ридли Скот и Пол Верховен.

Ето кои са другите филми по творчеството на Филип Дик (1928 – 1982).

Предупреждение: Не се притеснявайте от спойлери, необходимите мерки са взети.

Total Recall 

Снимка: Официален уебсайт

1990г.

Режисьор: Пол Верховен

"Total Recall" с участието на Арнолд Шварценегер и Шарън Стоун е един от хитовете на своето време, както и един от най-скъпите филми в началото на 90-те.

Филмът е базиран на разказа на Филип Дик "We Can Remember It for You Wholesale" от 1966г., в който накратко се разказва историята на строителния работник Дъглас Куейд (Шварценегер) през 2084г., който има тревожни сънища за Марс. На Куейд е импланитран чип със спомени от пътуване до Марс на един таен агент, но нещо се обърква и Куейд разбира повече от необходимото от тези спомени. Оттам Шварценегер прави това, което винаги прави във филмите си, само че в този случай има и сюжет.

Продукцията има забележителни за времето кино ефекти и печели Оскар за тях, а филмът с времето придобива култов статус. Това е и един от най-известните филми в касовата филмография на Арнолд Шварценегер.

През 2011г. излезе и римейк с участието на Колин Фарел, Кейт Бекинсейл, Джесика Бийл и др.

The Adjustment Bureau 

Снимка: Официален уебсайт

2011 г.

Режисьор: Джордж Нолфи

Филмът е слабо базиран върху краткия разказ на Филип Дик "Adjustment Team" от 1954 г., а сюжетът разказва за млад конгресмен от Бруклин (Мат Деймън), който открива, че целият му житейски план до този момент е контролиран от мистериозен екип, притежаващ могъща технология за програмиране на съдби.

Когато той се влюбва в млада танцьорка (Емили Блънт), това се оказва извън контролирания план за живота му, според който го очаква успешна кариера. Но по-зле става, когато мистериозният екип тръгва след него, за да го спре. 

Screamers 

Снимка: Официален уебсайт

1995 г.

Режисьор: Крисчън Дугуай и Шелдън Уилсън

Тази канадско-американска продукция с участието на Питър Уелър, Рой Дупуис и Дженифър Ръбин е използвала за вдъхновение краткия разказ на Филип Дик "Second Variety" от 1953г.

Сюжетът на филма се развива в бъдещето, където една колонизирана от хората планета се превръща в смъртоносен затвор за тях. Високотехнологичните машини, които трябва да пазят населението на колонията, се обръщат срещу създателите си и впоследствие дори развиват способността да придобиват човешки облик.

В началото филмът не е добре приет от публиката, но с времето се сдобива с голяма популярност, а през 2009г. излезе продължението "Screamers: The Hunting".

Radio Free Albemuth

Снимка: Официален уебсайт

2010 г.

Режисьор: Джон Алън Саймън

Филмът е базиран върху едноименната новела от 1976г., която е публикувана посмъртно през 1985г.

В главните роли са Джонатан Скарфе и Шей Уигам, а Джон Алан Саймън е сценарист, продуцент и режисьор на този филм, в който през 80-те Америка е под авторитарно управление. Работникът в квартален музикален магазин Ник (Скарфе) има видения и странни сънища, и впоследствие той започва да се сдобива с познания, които му се предават чрез трансмисии от сателит в орбита.

Любопитното в случая е, че образът на Филип Дик е включен в историята като най-добрият приятел на Ник, а сюжетът черпи богато от други произведения на писателя.

Next

Снимка: Официален уебсайт

2007 г.

Режисьор: Лий Тамахори

Това е един от филмите по Филип Дик със звезден състав – Никълъс Кейдж, Джулиън Мур, Джесика Бийл, а вдъхновението идва от краткия разказ "The Golden Man" от 1954г.

Във филма Крис Джонсън (Кейдж) е фокусник от Лас Вегас, който има способността да вижда какво ще се случи в непосредственото бъдеще. Това му навлича неприятности с опасни терористи и ФБР, които искат той да им помогне срещу терористите.

A Scanner Darkly

Снимка: Официален уебсайт

2006г.

Режисьор: Ричард Линклайтър

Този филм на режисьора Ричард Линклайтър е със сигурност най-алтернативната адаптация по Филип Дик. Базиран върху едноименния разказ от 1977г., филмът е сниман дигитално и след това е анимиран със специална технология, така че изглежда като нещо, наистина случило се в сънищата на Филип Дик. В главните роли са Киану Рийвс, Робърт Дауни-Джуниър, Уинона Райдър и Уди Харелсън, а сред продуцентите са Стивън Содърбърг и Джордж Клуни, така че в "A Scanner Darkly" няма нищо случайно.

Филмът разказва за бъдещето ("Седем години от сега"), в което новият наркотик D е навсякъде по улиците и американското правителство организира специална програма за наблюдение, разучаване и справяне с проблема чрез инфилтрирани тайни агенти и колаборатори. Боб (Киану Рийвс) е един от тях – напуснал семейството си и потопен в света на наркотиците – първо за прикритие, а впоследствие и като пристрастен. Междувременно в отдела, където работи, той носи специален костюм, който размива и променя външния му вид, защото агентите под прикритие не трябва да се познават помежду си. 

Със сигурност може да се каже, че този филм е сред онези, които се доближават най-много до вселената на Филип Дик.

Paycheck 

Снимка: Официален уебсайт

2003 г.

Режисьор: Джон Ву

Джон Ву е майстор на екшъна и неговият почерк е разпознаваем в този филм по едноименния разказ на Филип Дик от 1953г.

В тази продукция е разказана историята на Майкъл Дженнигс (Бен Афлек), който е електронен инженер, нает за супер таен проект. Като част от договора му след две години работа за компанията, неговите спомени са изтрити. Когато Дженингс се връща към света, той е едно по-различно място, а от самия Дженингс вече се интересуват едни опасни хора.

Във филма участват още  Ума Търман, Арът Екхарт и др. 

Minority Report

Снимка: Официален уебсайт

2002г.

Режисьор: Стивън Спилбърг

Спилбърг прави сериозни проучвания,за да реализира този проект, слабо базиран върху едноименния разказ на Филип Дик от 1956г.

Първоначално филмът е трябвало да бъде започнат през 1992г. като продължение на Total Recall, но по-късно проектът е замразен за 10 години, докато режисьорът и главният актьор Том Круз успеят да намерят време да го заснемат, вече със съвсем друга идея.

Филмът разказва за специализиран полицейски отдел през 2054г., който се занимава с това да предотвратява престъпленията, преди да са се случили. Въпреки че историята за ловеца, който се превръща в плячка, е банална, обратите в сюжета правят "Minority Report" интересен за гледане и той донесе на създателите си 350 млн. долара в боксофиса.

Сред другите действащи лица във филма са Макс фон Сюдов и Колин Фарел, за който това е втори филм по Филип Дик, освен римейка на "Total Recall".

Impostor 

Снимка: Официален уебсайт

2002г.

Режисьор: Гари Фледър

Този филм има нещастието да излезе в същата година, когато и "Minority Report", и като цяло остана незабелязан от публиката.

Базиран върху едноименната история от 1953г. и  с участието на Гари Синайз, Маделин Стоу и Винсън д`Онофрио, този филм на всичко отгоре има подобна история като "Minority Report"

През 2079г. земята е в параноя от агресивна извънземна цивилизация, която е атакувала хората преди 45 години. Това е довело до управление на тоталитарно военно управление, което да наложи ред със строга ръка и да отблъсне врага. В тази атмосфера Спенсър Олам (Гари Синайз) е дизайнер на топ-секретни оръжия за правителството, който впоследствие е обвинен, че е извънземен репликант, който носи бомба в себе си. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види