Снимка: pixabay.com

Една лесна готварска рецепта за… щастие

Едва ли има някой, на когото поне веднъж не му се е искало да се пресегне и да свали от рафтчето с книги наръчник по щастие. Лутаме се в опити да оползотворим предоставеното ни време, без да се замисляме, че това, което е необходимо, може да се намира на едно усилие разстояние. Достатъчно е да си поемем бавно въздух и без предварителни уговорки, малко по малко, да правим по нещо хубаво за себе си, докато един ден погледнем назад и осъзнаем колко много се е променил начинът, по който възприемаме света, а с него – и животът ни.

Ето осем успешни съставки от изпитана рецепта за благополучие, които да приложите в ежедневието си:

За начало…

1. Кажете "не" на успиването: няма да прогоните умората с няколко минути или час-два повече сън. Независимо дали сте на работа или не, събудете се толкова по-рано, колкото е необходимо, за да се поизлежавате, докато слушате музикален канал по телевизията, да си направите кафе по старомодния начин или да си вземете бавен душ.

2. Не пропускайте сутрешното хапване: прясно изпечен кроасан с капучино и фреш от портокал са изпитана от французите рецепта за пълноценно начало на деня.

3. Създайте си навик да се разхождате сами по поне половин час. Сега е точното време за това да отидете в градинката и да почетете на някоя пейка или пък да обиколите любимите си улици с широко отворени очи - ще се изненадате колко неща са ви убягвали на места, по които минавате ежедневно: скулптури по фасадите, приказни балкони, любопитни котки.

Добавете и това…

4. Искало ли ви се е някога да започнете да четете онези списания за култура, наука или политика, които виждате по вестникарските будки? Вземете си едно за моментите, в които иначе бихте забили нос в телефона.

5. Опитайте се да поглеждате по-рядко телефона си, а ако можете, въобще не го поглеждайте. Вместо това обърнете внимание на случващото се около вас или си пригответе нещо друго за правене - четиво или самоучител по чужд език, който отдавна искате да научите. Ако пък имате само телефон у себе си, прочетете нещо любопитно вместо обичайните безсмислици в социалните мрежи.

6. Посетете културно мероприятие на тема, която ви вълнува.

За финал…

7. Като се приберете, отделете малко време за себе си - нека това се превърне в ритуал. Вземете си мързелива вана, сипете си чаша вино с френски сирена за мезе и размишлявайте върху деня си: направихте ли нещо полезно за себе си или за другите? Оставете мислите ви да ви водят в посока на това, което искате да привлечете в живота си.

8. Превърнете прекарването на пълноценно време с близък човек в традиция. Може да измислите занимания по дни – отидете на кино в четвъртък, когато билетите са с намалена цена, хапнете голяма пица с десерт в последния работен ден или си пуснете любим стар филм след вечеря. Едно такова преживяване ще ви зареди и ще ви накара да почувствате, че не приемате хората около вас за даденост.

Това са само няколко изпитани съставки от рецепта за щастие, която всъщност няма еднозначен край. За едно наистина вкусно житейско ястие, започнете с тях и постепенно добавяйте елементи, които съответстват на вашето собствено светоусещане.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види