Снимка: Danka Peter

Какво ни дава планината и защо да я посещаваме по-често?

Планината притежава удивителна притегателна сила. Отидеш ли при нея, тя ще те увери, че бягство има – от топлия климат, от мръсния въздух, от градския шум. Първо ще те постави в тест за издръжливост, но постепенно ще извае обвивка от свобода. Ще ти подложи някои спънки, но само за да те направи по-смел. Ще ти наложи своите правила, но само за да те подсети, че ти диктуваш правилата извън нея.

Ако познаваш планината, със сигурност знаеш защо е хубаво да я посещаваш. Но ако си пропускал тази благина досега, ето няколко причини да промениш това. 

Физическото здраве и ползите за фигурата

Ако редовно изкачваш планински релефи, ще бъдеш по-издръжлив и по-силен, но освен това ще се научиш да хапваш по-здравословно. Ако си свикнал да се храниш с бързи закуски, бързо ще разбереш, че McDonalds в гората все още няма и трябва да си приготвяш сам обяд, който да издържи повече часове по време на поход. 

Освен това бързо ще разбереш, че нездравословната храна не ти дава необходимото гориво, с което да изкачваш върхове. За да си по-бърз и да се чувстваш добре по време на поход, трябва и да се храниш добре. Високата надморска височина тренира дробовете ти и всяко следващо изкачване става по-лесно.

Изумителните природни гледки

Всички сме виждали красивите фотографии в интернет, но малцина действително полагат усилията, за да стигнат до местата от снимките. За да стигнеш до повечето високи точки, се изисква постоянство и търпение, които не са по силите или волята на всеки. 

Когато стигнеш до върха и далеч от тълпата, спокойно можеш да се насладиш на гледката и на късмета, че природата е разкрила точно тази своя красота - сякаш специално за теб. Стига, разбира се, планината да е благосклонна към теб и да не уцелиш много мъглив ден. В преследването на красива гледка, планинарят трябва да е упорит.

Планинарите

Планинарите са възхитителна порода хора. Общото между всички тях е, че са позитивни, силни, уверени и щастливи. Изкачвайки се към върха, всички имат една и съща цел – да го достигнат, наслаждавайки се на физическото натоварване и красотата на природата.

Преходите понякога са много дълги и това налага повече време, прекарано заедно. По пътя обаче ще споделите изключително красиви гледки, които ще ви свържат по особен начин. А това понякога води до създаването на приятелства за цял живот.

Търпението, постоянството и благодарността

Трудностите при изкачване са много поучителни. При по-сериозна денивелация може да се окажеш пред най-трудното физическо предизвикателство в живота си. Но освен това планината може да предизвика на тест и умствените ти способности.

Търсенето на маршрута в планината също не е задача за подценяване. Казват, че не трябва да гледаш към целостта на планината, а да я поемаш на части, стъпка по стъпка. С опита това става все по-ясно, както и това, че никога не трябва да се предаваш, защото наградата накрая си струва.

Подготовката може да отнеме месеци и поне няколко опита, но ако решиш, ще стигнеш своя връх. И когато го направиш, бързо ще разбереш за какво е цялата тая работа. Това е като да постигнеш цел, да осъществиш мечта или да разбереш, че всъщност си способен на всичко, което си наумиш. Но предупреждавам, може да се пристрастиш.   

Многобройни са причините, поради които бих те посъветвала да посетиш планината. И най-вече да се раздвижиш в нея. Моля те само да я пазиш чиста.

И помни: Всяка планина има характер и ако искаш да те приеме, трябва първо ти да я приемеш - такава, каквато е.  

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види