Снимки: Getty Images

Мистериозната смърт още им отива

Не винаги смъртта на един човек е ясна, особено ако човекът е по-известен. Колкото повече слава и пари има, толкова повече причини има да умре по мистериозен начин. Затова около смъртта на някои известни личности в историята има въпросителни, които остават години и дори векове наред.

Дивия Бил

 

Джеймс Бътлър Хикок още като младеж е известен с умения като съгледвач и с бързината, с която пистолетите изскачат от кобурите му. Животът му под псевдонима Дивия Бил се развива с бързи темпове и той на практика се занимава с всичко, което може да се прави с оръжие в Дивия запад.

Една от най-известните случки с негово участие се развива в град Спрингфийлд, където Бил играе комар дни наред. Той обаче се ядосва на друг местен комарджия – Дейвис Тът, а причината е, че е загубил много ценен златен часовник на карти от него. Дивия се е разбрал с другия комарджия да не го носи по улицата, за да не го обижда, но Тът не се съобразява с това.

На 21 юли 1865 г. двамата мъже се изправят един срещу друг на градския площад в Спрингфийлд. Тът стреля, но пропуска, а Дивия Бил като по филмите го прострелва право в сърцето от разстояние от 70 метра. Бил е съден за убийство, но не получава присъда. В последствие самият той става шериф, но във Форт Райли, Канзас.

Бил Хикок трупа слава като скаут на Съюза по време на Гражданската война, но със същата скорост се прочува и като комарджия с опасен нрав и много бързи ръце. В Джеферсън Сити, Небраска, през 1867 г. пияният Бил предизвиква четирима души на престрелка извън бара. На улицата той, като истинска легенда, се изправя срещу противниците си и от около 12 метра хладнокръвно застрелва трима от тях в главите. Четвъртият е ранен, както и самият Бил, който оцелява.

Заради всичките си подвизи, Дивия става изключително популярен образ в САЩ за времето си - аналог на съвременните холивудски знаменитости. Образът му е хиперболизиран и използван многократно в американската култура от 19. век до наши дни.

През 1876 г. стрелецът играе покер в Дедууд, днешна Южна Дакота. На неговата маса сяда пиян мъж на име Джак Макол, който губи много пари по време на играта. Тогава Бил го съветва да се оттегли, докато още може и дори предлага да му купи закуска. Маккол се обижда от предложението, както и от жалкото си положение, но си замълчава и дори приема парите.

На следващия ден Бил отново играе в бара, когато Макол влиза и го прострелва в гръб. Куршумът пронизва главата на Дивия и ранява седящия срещу него на масата моряк капитан Уилям Маси. Комбинацията от карти, която Бил Хикок стиска в ръката си в този момент, остава легендарна в покер средите. Тя е наричана "ръката на мъртвеца" – чифтове аса и осмици, но не се знае коя е била петата карта.

В случая с Дивия Бил въпросът не е как е умрял, той защото това е очевидно. По-скоро въпросът е защо.

Когато Джак Макол е заловен, той се оправдава, че е стрелял в Бил Хикок, за да отмъсти за мъртвия си брат. В град Абилин, Канзас, действително има случай на неразкрито убийство на човек на име Лю Макол, но няма данни той да има роднинска връзка с Джак. Заради това мистерията остава – дали Макол е стрелял, защото е бил обиден или Бил си е платил за начина си на живот?

След убийството местното подобие на съд освобождава Макол, който отива в съседния щат Уайоминг. Там той навсякъде разправя как е застрелял прочутия Бил Хикок.

Парадакосално, но именно голямата уста на убиеца подписва смъртната му присъда. Джак Макол е арестуван в в град Янктон и обвинен в убийство. Оказва се, че делото от Дедууд не е юридически валидно, защото самото селище няма никакъв административен статут. Янктон обаче има такъв статут и местните власти осъждат Макол на смърт чрез обесване.

Присъдата е изпълнена през 1877 г., а Макол е първият екзекутиран от властите в тези територии.

Максим Горки

 

Горки е един от най-известните руски писатели в историята. Авторът на "Тома Гордеев", "Майка" и "На дъното" е пряк свидетел на неправдата в царска Русия и това го тласка да прегърне комунистическата идея с цялото си сърце. Затова и животът, изкуството и дейността му са тясно обвързани с политическите процеси в Русия от началото на 20. век.

Като по-млад авторът е открит поддръжник на болшевиките, но по-късно започва да критикува култа към Ленин. Заради това му се налага да емигрира и остава в изгнание в Италия до 1932 г., когато се завръща по лична покана на Сталин.

Горки е посрещнат като герой в Русия, получава медал и влиза в кръга на най-висшите партийни функционери. През 1932 г. родният му град Нижни Новгород дори е прекръстен на Горки и остава с това название до разпадането на Съюза през 1990 г.

Максим Горки умира на 68-годишна възраст през 1936 г. във вилата си край Москва. Смята се, че причината е проблеми с белите дробове, след усложнение от туберкулоза. Погребението му е повече от пищно и тържествено, а Сталин и неговият външен министър Молотов са сред носещите ковчега на автора.

Истината обаче може и да е друга и тя да е в тон с кървавото време в Русия от този период. Горки е под домашен арест, когато започва масов терор срещу истински и въображаеми противници на режима на Сталин. Между 1936-1938 г. са убити около 1,5 млн. души, а мнозина смятат, че сред тях е и известният писател.

Причината за това е, че през 1937 г. жертва на терора пада самият шеф на тайните служби НКВД – Хенрих Ягода. Той е обвинен в редица престъпления, включително измяна, но едно от другите прави впечатление. Ягода е обвинен в това, че лично е отровил Максим Горки, както и неговия син, който умира няколко години по-рано.

Възмездие в този случай със сигурност има, защото Ягода е разстрелян от властта, на която е служил, а семейството му е ликвидирано по време на чистките.

Джим Морисън

Джим Морисън е един от ярките примери за кратка музикална кариера, която оставя огромно културно наследство. Групата му The Doors издава първия си албум през 1967 г. а комбинацията от мрачни стихове и психеделична музика определено разчупва хипи шаблона на времето. За кратко време The Doors се превръщат в една от най-значимите банди на контракултурата, но за тях всичко приключва с процеса в Маями през 1969 г., когато Морисън е обвинен в непристойно поведение и заплашен със затвор.

През 1971 г. харизматичният фронтмен и приятелката му Памела Корсън отиват на "изгнание" в Париж. Той умира там на 3 юли, на 27-годишна възраст, а смъртта му винаги е изглеждала малко мистериозна за много фенове на групата.

Според Памела певецът е измъчван от тежка кашлица в Париж. Една вечер тя е заспала, когато Джим влиза в стаята, храчи кръв и моли тя да му помогне да стигне до банята. Памела го слага във ваната, пълни я с вода и се връща да спи, а когато се буди фронтменът на The Doors вече е мъртъв. Според официалния доклад, причината е сърдечен удар.

Смъртта на Морисън поражда редица съмнения. На първо място той е твърде млад, за да получи удар, дори след десетина години на прекаляване с какво ли не. Говори се, че певецът съзнателно или погрешка е взел свръхдоза хероин, но най-близките му приятели твърдят, че той никога не е взимал тежка дрога.

Обстоятелствата след смъртта на Джим Морисън също изглеждат съмнителни, защото всичко е направено набързо и тихомълком. Аутопсия не е правена, а докторът, подписал смъртния акт, остава неизвестен, заради нечетливия му почерк. Родителите на Морисън не са уведомени дни наред, а Памела твърди в американското посолство, че Джим няма живи роднини и по този начин олекотява процедурата по погребението. Не на последно място, само тя и един техен приятел, който идва на помощ, са виждали трупа на певеца.

Когато мениджърът на The Doors Бил Сидънс пристига в Париж, певецът вече е в ковчега. На самото погребение присъстват малцина, няма свещеник. Самата Памела Корсън умира от свръхдоза през 1974 г. и ако въобще има тайна, вероятно тя е погребана с нея.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види