Роза Паркс

Обикновените герои

Роза Паркс: Не се отказва от мястото си

Уморена от работа през деня, Роза Паркс се качва на автобус на 1 декември 1955 г. и завинаги се превръща в легенда. Шофьорът очаква от Паркс да се премести в задната част на автобуса, за да освободи място на бял пасажер. Но тя отказва. Категоричността й струва арест заради гражданско неподчинение. Този случай вдхъхновява правозащтиниците и предизвиква бойкот. Постъпката на Роза Паркс остава в историята като ключов момент в движението за граждански права.

Тод Биймър и пътниците на полет 93: Да се опълчиш на терористите

11 септември. Когато мениджърът Тод Биймър и останалите пътници на полет 93 осъзнават, че самолетът им е задържан от терористи, те взимат контрола в свои ръце. Полет 93 катастрофира в поле в Шанксвил, Пенсилвания, вместо в предварително указаната мишена. Смелата съпротива на пътниците дава лъч светлина в най-мрачния момент за Щатите след нападението срещу Пърл Харбър.

Мохамед Боазизи: Започва революция

Тунизийският уличен продавач Мохамед Буазизи никога не е имал мечта по-голяма от спестяване на достатъчно пари за закупуване на пикап. Но той се превръща в един от хората, променили света. През 2010 година той се подпалва от очаяние. Смъртта му се става символ на страданието на всички тунизийци. Трагедията провокира размирици в цялата страна, които водят до сваляне на тунизийския диктатор Зин Ел Абидин Бен Али. Тунизийското въстание от своя страна провокира движението "Арабска пролет“, което свали режимите в Египет и Либия.

Кенди Лайтнър: Срещу шофирането в нетрезво състояние

След като 13-годишната й дъщеря е убита от недобросъвестен шофьор, Лайтнър основава движението "Майки срещу шофиране в нетрезво състояние“ на 7 март 1980 г. Преди тази инициатива за шофиране в нетрезво състояние няма предвидени никакви правни последици. Организацията на Кенди трансформира американските нагласи за шофиране в нетрезво състояние и успешно се бори за по-строги закони в цялата страна.

Мъжът от Тянанмън: Изправен пред китайската армия

 

Всички сме виждали легендарната снимка на мъж, който стои сам пред колона от танкове на площад Тянанмън в Китай. До ден днешен самоличността му е неизвестна. Снимката е направена на 6 юни 1989 г. - денят след кървавата репресия в Китай над студентските протести. Въпреки своята анонимност този човек се превърна в международно признат символ на съпротивата срещу правителствения произвол.

Джоан Роулинг: Вдъхнови ново поколение читатели

Наскоро разведена и в битка за оцеляване, самотната майка Джоан Роулинг започва работа по роман, която продължава пет години. Джоан никога не си е представяла, че името й ще се нареди сред тези на хората, променили света за бъдещите поколения. Хари Потър е публикуван през 1997 г. Първоначално издателите се съмняват в успеха на книгата. Седем романа и повече от две десетилетия по-късно - Хари Потър разбива рекордите по продажби и се радва на милиони читатели от всички възрасти.

Райън Уайт: Повишена информираност за СПИН

Райън Уайт, тийнейджър от Индиана, е болен от хемофилия. Той се заразява от СПИН след кръвопреливане. Райън почива на 18 години със семейството си и Елтън Джон до своето легло. Чрез борбата си с болестта Уайт се превръща в новото лице на епидемията, развенчавайки мита, че СПИН засяга само употребяващите наркотици и сексуално разкрепостените. Борбата му за справедливо и равно третиране от системата помогна да се разобличи дискриминацията, пред която са изправени пациентите със СПИН и го направи един от вдъхновяващите хора, които промениха света.

Лили Ледбетър: Равно заплащане

 

След като се оттегля от компанията, в която работи близо 20 години, през 1998 г. Лили Ледбетър съди работодателите си за това, че по време на стажа си получава по-ниско заплащане от това на мъжете си колеги. Делото се изкачва по съдебната стълбица и стига до Върховния съд. Въпреки че не се произнасят в нейна полза, години след това конгресът приема Закона за справедливо заплащане на Ледбетър през 2009 г., за по-добра защита на жените на работното място.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види