Снимка: Elibner Saliba

Как се правят милиарди от кърмене

Недостатъчното кърмене струва на глобалната икономика почти 1 милиард долара на ден. Това се дължи на загубената производителност и разходите за здравеопазване. Нов уебсайт, разработен от изследователи в Канада и Азия показа, че светът може да спести над 340 милиарда всяка година, ако майките кърмят децата си по-дълго време. Това е превенция на ранната смърт и редица заболявания.

Уебсайтът, известен с името "Разходи за недохранване", използва данни от шестгодишно проучване.

"Това е изконно човешко право! Кърменето спасява животи, а оттам подкрепя и подобрява просперитета на икономиките!", са думите на Дилън Уолтърс, Канада, експерт по здравна икономика. Уолтърс ръководи изследването в повече от 100 страни. Според него уебсайтът е първи по рода си и едно от основните му предимства е, че ще помогне на политиците да изччисляват икономическите загуби в отделните държави, където кърменето не се подкрепя.

Световната здравна организация препоръчва бебетата да се кърмят изключително поне през първите шест месеца, след това да се спазва режим с кърма и друга храна до навършване на две години.

Кърменето може да помогне за предотвратяване на диария и пневмония, две основни причини за смъртност сред бебетата. Кърменето предпазва жените от рак на яйчниците и гърдата. Но само 40% от бебетата под шест месеца са изключително кърмени в световен мащаб, а 820 000 смъртни случаи на деца могат да бъдат избегнати всяка година, ако се спазват препоръките на здравните организации.

Пречките пред естественото хранене варират от липса на достатъчно комфорт на обществените и работни места и агресивен маркетинг на адаптираните млека до стигмата върху кърменето на публично място.

Австралийски депутат е първата жена, която кърми бебето си в Парламента. Здравните работници се надяват повече нации да прилагат политикки за насърчаване на този процес, повече работодатели да осигуряват подкрепа за майките и не на последно място – търговията и рекламните кампании на бебешките млека да се ограничи.

"Политиката има нужда да се мотивира с цифри. Затова икономическите данни, които предлагаме, се възприемат добре от управляващите. Липсата на инвестиции в кърменето, води до още по-големи разходи.", казва директорът на хуманитарна организация от Югоизточна Азия, Роуд Матисен.

Според него, ако жените удължат майчинството си, всъщност ще се увеличи както техният потенциал, така и този на наследниците им. А това логично ще доведе и до икономическия подем на съответната страна.

Направено от ООН проучване от 2017 година показва, че никоя държава не прави достатъчно, за да помогне на майките да кърмят бебетата си в рамките на препоръчителните 6 месеца.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види