Снимка: Facebook

Роботи се грижат за деца в японски детски градини

Роботи, разработени специално да се грижат за деца, увеличиха персонала на детски градини в Токио. Хуманоидните роботи Вево са с добродушен вид - главата им напомня на плюшено мече. Те могат да разпознават децата, да разговарят с тях и да мерят температурата им.

Роботите следят децата по време на сън чрез вградени сензори в креватчетата, които измерват сърдечната дейност на децата, както и техните движения. По този начин Вево машините могат да усещат, когато малките не спят спокойно, и да разберат дали дишането им е нормално. В случай на проблем, алармени сигнали дават знак на персонала в детската градина, че нещо не е наред и веднага могат да бъдат взети мерки. Роботите вече са изпробвани в една детска градина и предстои да бъдат внедрени в още 26. 

Създатели на роботите-детегледачи са "Global Bridge Holdings", която управлява детски градини, съвместно с учени от университета Гунма. Организацията планира през пролетта на следващата година да започне продажбата на роботите, като един ще струва около 37 хиляди щатски долара. 

В Япония има почти наполовина повече работни места за учители в детски градини, отколкото кандидатури. Недостигът на персонал е основно концентриран в Токио, където се падат средно по 5 работни места за един кандидат. Тенденцията се дължи основно на ниските заплати, спрямо дългите работни часове. От друга страна, проблемът се задълбочава поради големия недостиг на места в детските градини. В Токио в списъка на чакащите са над 26 хиляди семейства, което е с 2,500 повече от 2016 г. Щатът на служителите в детските градини пък постоянно се съкращава заради недостиг на средства. В същото време броят на майките, които предпочитат да започнат работа, се увеличава.

Поради тази причина от Global Bridge Holdings се обръщат към технологичните решения, за да компенсират липсата на персонал в детските градини. От организацията се надяват, че когато започнат да продават интегираните системи за обслужване на забавачките, ще спечелят повече от 4 милиона японски йени.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види