Началото на ремонта през юни 2017 г. – подмяна на столовете в зрителната зала, която се прави за първи път от 1976 г. насам.

Снимка: Божидар Марков

Фотоизложба пред Народния театър разказва 110-годишната история на неговата сграда

Как е изглеждала преди 110 години една от най-емблематичните и красиви сгради в София - на Народния театър "Иван Вазов", ще разкрие днес един красив фоторазказ, който жителите и гостите на столицата ще могат да видят всеки ден до 30 септември, съобщават от трупата.

Фотоизложбата, посветена на 110-годишнината от откриването на сградата на най-големия театър у нас, ще бъде открита от 11.00 ч. в градинката пред Народния театър от неговия директор Мариус Донкин и столичния кмет Йорданка Фандъкова, в присъствието на официални лица и медии.

2004–2006 г. – момент от реконструкцията на покрива и фронтона

Снимка: Божидар Марков

Експозицията разказва как се е променял през годините единственият български театър със 113-годишна история, чиято великолепна сграда е открита през 1907 г. На 30 платна с размери 1,20 на 1,20 м са разположени около 90 запомнящи се исторически снимки. Част от тях, посветени на по-новата история на театъра, са дело на фотографа Божидар Марков.

Фотосите припомнят знакови моменти от изграждането и реконструкциите на Народния театър. Показани са архивни кадри от създаването на сградата, от реконструкцията през 1976 г., от реставрацията 2004-2006 г., когато се извършва мащабна реставрация и консервация на централната и южната част, на салона и фоайетата на Голямата сцена, обновена е и позлатата на интериора, както и от последния ремонт през 2017 г., отбелязват от трупата.

По време на реставрацията 2004-2006 г. големият салон претърпя сериозно обновление.

Снимка: Божидар Марков

"През всичките 110 години театърът се е наричал "Народен" не само защото сградата му е една от най-красивите постройки в културния център на София, но и защото е вместилище на съзидателния дух на всички българи. Изложбата е фотографски разказ за величието на духа, вплетен в театралната сграда на първата ни сцена", казва авторът на експозицията Божидар Марков.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види