Снимка: Facebook

Музей, посветен на уличното изкуство, отваря врати в Берлин

Музей за графити и за изкуство на открито отвори врати на 16-ти септември в Берлин, като за откриването на фасадата му са изложени произведения на творци от цял свят.
Музеят за съвременно ърбан изкуство, наречен "Artmeile" или "Artmile", се помещава в бивша жилищна сграда. Подът му е асфалтиран, а пространството - отворено, за да създава усещане за улица.

Снимка: Facebook

"Съвременното ърбан изкуство е логична следваща стъпка от това, което става по улиците - каза директорът на музея Яша Йънг. - Тази сграда може да бъде архив, който разказва историята на стрийт изкуството за първи път, от началото досега".

Снимка: Facebook

Графитите в Берлин са забранени освен ако не бъде дадено специално разрешение от собственика на стената. Преди 20 години градът отдели почти 5 милиона евро, за да изтрие съществуващите графити. Тогава беше създадено лоби, което да осигури места, където стрийт артистите да практикуват легално. 

Снимка: Facebook

"Хубаво е, че се появява такъв музей, защото това означава, че творците, които отдавна са част от тази сцена и движение, вече получават уважението, което заслужават" - каза Луис Масаи от Лондон. - Той е един от 150-те творци, чиито произведения са изложени в музея.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види