Част от изданията, които ще могат да бъдат намерени на книжното изложение. Снимка: MAMA photobooks (Hungary)

Sofia Art Book Fair 2017 за първи път в България

Международният форум стартира от днес с богата културна програма

За първи път в страната тази година ще се състои фестивал за арт и фотокниги "Sofia Art Book Fair". Той е посветен на фензини, арт и фотокниги, комикси, специализирани монографии, различни експериментални издания на артисти и независими издателства от страната и света.

Международният форум ще се проведе между 19 и 24 септември, като от днес стартират отделни събития, които ще "подгреят" събитието, съобщиха организаторите. Първото събитие ще бъде изложба на Гьоте-институт София и ще продължи до самия финал. Програмата включва срещи и разговори с артисти и издатели, работилници, изложби, лекции, презентации и ще завърши с книжно изложение на 23-24 септември в Cosmos coworking camp, където посетителите ще могат да закупят и разгледат различни печатни издания и да се срещнат лично с участниците.

Снимка: Официална Facebook страница

"Sofia Art Book Fair" ще се фокусира върху фотографските издания, чието разнообразно съдържание рефлектира актуални социални тематики и успешно информира, вдъхновява и провокира. Разглеждана в един съвременен контекст фотокнигата е завършено произведение на изкуството, в което съдържание, концепция, дизайн и изработка са едно неразделно цяло.

 

"Xian", Тома Сован. Снимка: Официална Facebook страница

Посетителите на фестивала ще имат възможност да се запознаят с работата на някои от водещите автори и издатели от света на фотокнигите каквито са френският артист и колекционер на "намерена фотография" Томас Сован, испанският фотограф Карлос Споторно, холандската преподавателка по фотография Корин Ноорденбос, холандският фотограф Елен Корт, немският куратор и колекционер на фотокниги Себастиян Хау, френският фотограф и графичен дизайнер Майчец, издателството за документална фотография "FotoEvidence", основано от българката Светлана Бахчеванова и много други

“Наблюдателят 2“, Борис Праматаров. Снимка: Официална Facebook страница

Българското участие във фестивала е на фотографите Веселина Николаева и Максимилиан Праматаров, библиотеката "Hip Hip Library", платформата български авторски независими издания "Ти-Ре", платформата за фотокниги "Пук!", българският визуален артист Борис Праматаров и други.

Организатор и куратор на събитието е Десислава Панчева от фондация "Артономи", а гост куратор е фотографът Никола Михов, съосновател на виртуалната галерия за съвременна българска фотография "Bulgarian Photography Now" и платформата "Пук!". Локациите, на които ще се проведат събитията от фестивалната програма, са "Cosmos coworking camp", "Hip Hip Library", галерия "Swimming Pool", Френски културен институт, Гьоте - институт, галерия "Synthesis" и център за дизайн и иновации "Generator".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види