Снимка: iStock

Противозачатъчен гел за мъже ще действа с втриване

Догодина финансирани от правителството на САЩ изследователи ще тестват за дълъг период нов мъжки противозачатъчен гел, който ще действа след втриване върху горната част на ръцете и раменете.

От кожата препаратът ще прониква в кръвообращението. В гела са включени два синтетични хормона - тестостерон и прогестин, който спира тестисите да произведат нормални количества сперма за оплождане на яйцеклетката.

Синтетичният тестостерон пък е включен, за да не се получи хормонален дисбаланс след действието на прогестина. Тестовете ще започнат през месец април догодина и в тях ще се включат 400 двойки. Мъжете ще трябва да натриват всеки ден половин чаена лъжичка от гела върху горните си крайници. Гелът ще понижава нивата на спермогенезиса в продължение на 72 часа. Ако се окаже, че той снижава броя на сперматозоидите на по-малко от милион на милилитър семенна течност, тестовете ще се окажат успешни.

Досегашните 6-месечни изпитания на гела показаха, че при 89 на сто от мъжете са постигнати желаните резултати. Но преди да бъде предложен за одобрение, новият продукт трябва да премине и през по-продължителни тестове, които ще стартират догодина.

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види