Различното живее прекрасно заедно в квАРТал

Арехитектурни и гурме турове, забавления и култура за деца и възрастни в квАРТал фестивал от 15 до 17 септември

Гурме тур в 20 на брой барове и ресторанти, музика и танци под звездите и разходки из архитектурните "потайности" на Стара София са сред изкушенията на втория квАРТал Фестивал, научи БТА от организаторите.

"квАРТалът на контрастите" е насловът на атрактивния градски празник, който ще се състои от 15 до 17 септември в познатия периметър между бул. "Дондуков", бул. "В. Левски", бул. "Сливница" и бул. "Мария Луиза" и ще докаже на всички жители и гости на столицата, че и София може да има свое собствено място за култура, забавление и активен начин на живот, убедени са инициаторите.

Центърът на Стара София - някогашният Еврейски квартал, ще бъде още по-цветен и интересен, защото ще разкрие на посетителите своите потайности. "квАРТал" изобилства от чудатости - каравана, голдън ретрийвъри, бургери, тетрис, галерии, килими, рап, танци, каски, икони, сафрид, баня, кино, кукли, метъли, калашници, чай, дворчета, сянка, лимонада, антики, контрабас, карамел, картини, графити, каубои, ракия, обущар, пожарна, петел и художници битуват прекрасно заедно тук. Тези наглед случайни думи са всъщност напълно реални елементи във и от "квАРТал", обединени в мотото на фестивала: "Различното живее прекрасно заедно!", коментират организаторите от "квАРТал колектив".

Те застават зад важна обществена кауза - почистването и запазването на многото зелени площи в "квАРТал", голяма част от които са занемарени от собствениците си, превърнати са в паркинги или са унищожени. Идеята е обитателите на района да се грижат постоянно за тях, защото те са истинското съкровище на всеки град и квартал. 

Тази година "квАРТал фестивал" има любопитна рекламна кампания, дело на комуникационната агенция "Нитрам", партньор на фестивала. Тя се състои от ключови думи, съчетани в оригинални комбинации, изобразени от уникални визии - баня и кино, голдън ретрийвъри и галерия, ракия и калашници, обущар и пожарна. Всяка от визиите е решена в стила на известен художник, за да се подчертае артистичният дух на квартала и това, което го превръща в "квАРТал" - Ботичели, Уорхол, Магрит, Да Винчи, Ван Гог.

"КвАРТал" е мястото, на което старото остава, а новото идва, без да застава на неговото място. Мястото, в което разликите се привличат, за да образуват обща автентична атмосфера", гласи текст от рекламната кампания.

История и бъдеще - с архитектурни разходки и дискусионен Форум

Квалифицирани гидове ще развеждат посетителите из "квАРТал" и ще ги запознават със скритите там архитектурни, исторически и културни забележителности. Особено интересна е разходката "Еврейска София", която разкрива историята на някогашния Еврейски квартал. Домът на киното е една от най-важните локации - инфо точка и място на дискусионния Форум за бъдещето на "квАРТал", на който именити общественици, столични архитекти и представители на различни административни служби ще търсят решение как този район да се превърне в официален творчески квартал на София - такъв, какъвто има всяка европейска столица. Домът на киното е подготвил и специална филмова селекция за фестивала, както и изложби. Официалното откриващо парти на "квАРТал фестивал" е на 15 септември в Cush Bar (в "Дом на киното") с участието на Groovy Sessions. Там ще бъде и изложбата "Една неделя в квАРТала" на фотографа Иван Шишиев, създател на популярния проект "Етюд-и-те на София". Изложби и други форми на съвременно изкуство ще има в pop-up галериите - нефункциониращи по принцип пространства, които ще отворят врати специално за фестивала. Инициативата е на Арт фондация ДОМА.

Гурме турове, "Социална маса" и благотворителност

На "Социалната маса" на "Кауфланд" посетителите ще могат да готвят, но не само - както подсказва названието, на масата хората ще се запознават, ще споделят своите проблеми или просто ще си говорят. А защо не и да си разменят някоя вкусна рецепта! Двадесет барове и ресторанти ще станат част от традиционния гурме тур на "квАРТал Фестивал". Всяко заведение ще подготви малка почерпка за публиката - шот, питие, вкусна хапка. Посетителите, които обиколят всички места от гурме тура и съберат печати от тях, ще участват в томбола със специални награди, предоставени от заведенията.

Вкусният кулинарен SoStreet food fest, на който ще се събират помощи за деца на бежанци, ще бъде в двора на Soho. Там ще е и "ранното" откриване на квАРТал фестивал с фънк концерт на 15 септември.

Децата ще програмират роботи и ще правят химически опити 

Богата детска програма очаква най-малките посетители на "квАРТал Фестивал", тази година с екипа на "Технократи" - образователен център за деца, с фокус върху технологиите. Обучението е по системата STEAM (science/наука, technology/технологии, engineering/инженерство, art/изкуство, math/математика). Двама преподаватели ще обучават децата и ще развиват потенциала им с разнообразни занимания - програмиране на специални хардуери - роботи, химически опити и други. Sito Studio ще предложи работилници по ситопечат за най-малките, а в рамките на фестивала ще отпразнува своя трети рожден ден с изложба и демострационен ситопечат. 

Музика и танци за малки и големи

Музикалната работилница за деца на открито с дръм машина е във French 75, където ще има също суинг танци под звездите, дегустации на вино и крафт бира, DJ сет с грамофонни плочи, изложба - вътре в заведението. Хип-хоп танци на открито ще представи танцовата школа "Флейва хаус". За младите почитатели на жанра ще има и графити тур, който ще се разпростре из целия квАРТал и ще го направи още по-красив и цветен. Интересни работилници за малки и големи организира "Тезгях", където ще е и изложбата "Скарата" на Николай Божинов.

Това е само малка част от богатата и разнообразна програма на квАРТал Фестивал - 2017. Подробности ще станат известни съвсем скоро, обещават от екипа.

Организаторите от "квАРТал колектив" са "Дом на киното", Арт фондация ДОМА, Soho - Sofia Holistic Coworking Company, French 75, Sito Studio, "Тезгях" L'Etranger, арх. Христина Каменова, дружеството "Архитектурно наследство", GoMarvel - Creative Solutions. Сред техните партньори са Nitram Advertising Agency, Организацията на евреите в България "Шалом", "Технократи", Athlon, Полският институт в София, Гьоте-институт - България, "Бял щърк", Общоарменският благотворителен съюз "Парекордзаган". 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види