Снимка: Mickey O'neil

#nofilter в Instagram е признак на депресия

Учени доказват, че това е възможно

Учените Андрю Рис и Кристофър Данфорд от Харвардския университет твърдят, че фотографиите в Instagram могат да свидетелстват за наличието на тежка депресия в автора на публикацията, съобщава сайтът Мадърборд.

Изследователите анализирали 166 души, като при анализ 71 от тях проявили признаци на депресия. Участниците в проучването представили над 43 хиляди свои фотографии в Instagram. За събирането на информацията и анализа на първичните признаци е бил избран методът за набиране на метаданни – цвета на фотографиите и фона, данни от обстановката и обкръжаващото пространство, разпознаване на израза на лицето.

Специален софтуер, в основата на който били заложени данните за някои клинични изследвания, в 70 процента от случаите вярно диагностицирал наличието на сериозно заболяване и позволил да се пристъпи към своевременно лечение.

Според изследването хората с депресии публикуват предимно тъмни снимки с присъствие на сиви и сини тонове, и не използват филтри. Освен това, депресираните потребители били склонни да публикуват снимки с лица, но броят на лицата бил значително по-малък от този на хората, които не са диагностицирани с депресия, а това било определено като признак за намален брой социални контакти, обясняващ отчасти депресията.

"Нашите открития подкрепят теориите, че главните проблеми и промени в поведенческата психология могат да бъдат разпознати чрез поведението на потребителите в социалните медии и използването на компютъризирани методи“, коментират учените, провели изследването.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види