Снимка: Devon Divine

Най-странните въпроси към библиотекари

Спомняте ли си скоро да е имало ден, в който не ви се е налагало да проверите нещо в Гугъл, последната среща с приятели, в която не е имало въпрос или спор, който да не е бил разрешен чрез бърза справка в интернет? Едва ли. Най-разпространената търсачка в света е нашата енциклопедия и най-верен ординарец във всеки спор. Тя е винаги на разположение, за да отговори на всевъзможни въпроси – от това защо в самолетите се сервират фъстъци, до това дали хората наистина полудяват при пълнолуние.

Какво са правили хората, когато не е имало интернет? Първо, правили са си труда да запомнят това-онова, и второ, отивали са в библиотеката – сещате се, онова място, къде героите във филмите на ужасите разбират за историята на страшното проклятие или щракат на едни смешни машини със снимки на вестници в тях, за да разберат, че убиецът е бил, о, ужас, от съседния клас.

И за да стане интересно, преди няколко години в служители в Обществената библиотека в Ню Йорк открили малка кутия, в която читателите пускали своите въпроси, а съвестните библиотекари трябвали да им отговорят. Въпросите са събирани в периода между 1940 и 1980 г. Наскоро тези въпроси, както и отговорите към тях бяха публикувани в "Книжка за умици и приумици от архива на Обществената библиотека в Ню Йорк“. Та, за да не ви се налага да ходите в библиотеката, за да я четете, благодарение на всемогъщия интернет ви предлагаме някои от най-забавните въпроси в нея.

Може ли да си гледаш октопод у дома? (1940)

Да, но изискват много грижи и трябва да внимавате аквариумът винаги да е добре затворен. Октоподите могат да се провират през много тесни пространства и това ги прави истински майстори на бягството. Като начало можете да се информирате в онлайн изданието "Октоподски новини“. Ако искате да научите повече за мекотелите по принцип, можете да посетите отдел маринология във всяка библиотека.

Каква е символиката на движенията на бедрата в хавайските танци (1944)

Отговорът на този въпрос зависи от спецификата на движението и контекста, в който то се изпълнява. Танците хула се смятат за свещени ритуали и всяко движение в тях има символен смисъл. Най-подробно този въпрос е проучен в книгата на Махаелини Учиама "Наръчник по Хуамана Хула за обучаващите се в изкуството на хавайските танци“ от 2016 г. Там в дълбочина са описани произходът, изразните средства, етикетът, церемониите и културното значение на танците хула. В последна сметка обаче значението на един танц може трудно да се предаде в писмен вид, или перифразирайки максимата – да се пише за танцови движения е все едно като да се пее за архитектура.

Кога пее Синята птица (1944)

Сините птици, които се класифицират като дроздови и се бъркат със синигерите, пеят, когато си искат. Най-често мъжките искат да пеят, когато видят красива женска синя птица, за да я ухажват. Пеят и докато партньорката им снася, но този път по-нежно – сладко, нали? Женските пеят по-рядко, най-често, когато наоколо има хищници.

Записана песен на Синя птица можете да чуете, ако посетите сайта Cornell Lab of Ornithology.

Колко е тежал мозъкът на Наполеон (1945)

За съжаление, мозъкът на Наполеон Бонапарт не бил измерен след смъртта му на остров Св. Елена през 1821 г. През 19. век е битувало схващането, че размерът на мозък е обвързан с интелигентността, това е станало причина за множество предположения по отношение на мозъка на Бонапарт. По време на аутопсията, въпреки желанието на един от лекарите да отвори черепа хирургически, френските власти категорично отказали. Знае се със сигурност обаче, че главата му била почти изцяло гола, защото преди смъртта си Наполеон изпратил косата си на свои близки и приятели за спомен.

Могат ли мишките да повръщат? (1949)

В проучването "Могат ли гризачите да повръщат? Цялостно поведенческо, анатомично и физиологично изследване“, публикувано през 2013 г., изследователският екип прави заключението, че мишките не могат да повръщат. Най-вероятно причина за това е "липсата на неврологичен компонент в мозъчния ствол.“ Или с други думи – мозъците им са създадени така, че да нямат рефлекс за гадене.

Каква била ябълката, изядена от Ева? (1956)

В Библията не се посочва конкретен вид плод, който да е бил изяден от Ева, освен това, че е бил без семена. В най-ранните изображения на сюжетите със забранения плод той е бил изобразяване като нар. Така или иначе видът плод не е от значение за разбирането на Старозаветния текст. Плодът символизира знанието за доброто и злото. За един библиотекар това звучи греховно вкусно.

Какъв е жизненият цикъл на един косъм на веждите? (1948)

Животът на косъма на веждите, както и този на всеки друг, протича в три фази – агенна фаза или растеж, категенна, през която растежът спира, и телогенна – тогава косъмът пада. Средната продължителност на фазите е около четири месеца. Според компанията за трансплантация на коса "Босни“, човек има между 250 и 500 косъма на всяка вежда. С напредване на възрастта веждите оредяват и започват да растат по-бавно.

Защо в картините на английските художници от 18. век има толкова много катерици и как са успели да ги опитомят, за да не нахапят художника? (1972)

През 18. век катериците са били често срещани домашни любимци на хората от висшето общество. Децата много обичали тези пакостливи гризачи, така че те започнали да се появяват в картините от онова време по естествен път. В повечето случаи обаче катериците не са рисувани от натура. Художниците са си помагали с илюстрации от книги, като по този начин не е било нужно катериците да им позират и се намалявал рискът да има нахапани.

Доколкото подобни въпроси и отговорите към тях биха могли да ни обогатят е много спорно – безспорно е едно обаче – хората са склонни да задават странни въпроси, а библиотекарите са готини.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види