Испанска рецепта за летните жеги – хамбургери от леща и спанак
Крехкото месце и другите вкусотийки на барбекю са любими особено през отпускарския сезон. В жегата обаче обилното количество мазни храни, прегръщани с бира и всякакъв друг алкохол НЕ са най-добрата комбинация. Това е така, защото високата концентрация на белтъчини е твърде тежка за организма. Просто те се преработват трудно и изтощеният от жегата организъм изразходва двойно повече енергия в сравнение с въглехидратите, за да ги преработи. При разграждането на белтъчините тялото произвежда ензими и освобождава топлина – този процес се нарича термогенеза. А последното, което искаме, е да ни е още по-топло по време на храносмилателния процес.
Специалистите по хранене препоръчват през лятото да наблегнем преди всичко на:
Пълнозърнестите храни, които всъщност ни защитават от жегата. Съдържат много магнезий, който действа "успокоително" - отпуска мускулите и нервните клетки и увеличава усвояването на калция от кръвта. Освен това помага на тялото да поддържа стабилна вътрешна температура. В огромни количества магнезий има в ечемика, ръжта, пшеницата, ориза, киноата и елдата. Ако някои от изредените зърнени храни не ви допада, няма проблем – направите си един сютляш или ашуре.
Към пълнозърнестите храни ще прибавим и зелените листни зеленчуци като спанака, зелето и броколите, които са пълни с калций, ключов за термогенезата. Ще споменем и богатите на вода храни –краставиците във всичките им превъплъщения – таратор, салати; киселото мляко, динята и доматите. Ето и изненадата - стипчивите храни. Те са много подходящи за летните жеги, защото съдържат танин. Когато отпиваме хубаво червено вино или ядем други стипчиви храни, като някои бобови култури - лещата, например, или плодове - банани, грозде, дюли, пресни фурми, тъканите в тялото ни се свиват и организмът започва по-добре да абсорбира водата. Нейното затопляне отнема много енергия и затова температурата на тялото се запазва по-ниска за по-дълго време. Същото се отнася до храните и напитки с горчив вкус, като кафе, чай, бира, сок от грейпфрут, разбира се натурален шоколад, горчица. Според китайската медицина горчивият вкус изсушава и движи енергията надолу, тоест изчиства организма от натрупаните излишни влага и топлина. Освен това продуктите с горчив вкус помагат за изхвърлянето на токсините от организма, както и при други неразположения, като гадене, повръщане, дори кашлица.
И не забравяйте, че студените напитки и храни повишават телесната температура понеже тялото веднага се стреми да компенсира бързото охлаждане.
Накрая ето и нашата рецепта:
Продукти:
Две-три скилидки чесън, голяма глава лук
300 г спанак, 200 г леща, 100 г галета, едно яйце
Сол, черен пипер, риган, малко соев сос, 3 лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Намачкваме предварително сварената леща + бланширания и нарязан спанак. Задушаваме лука и чесъна в зехтин и оставяме малко да изстине. После прибавяме останалите съставки и размесваме добре. Оформяме хамбургерите, пържим ги в малко зехтин, първоначално на по-слаб огън, после увеличаваме температурата, за да придобият хрупкава коричка.
Ако не искате да пържите, можете да ги изпечете на фурна, като ги сложите върху намаслена хартия за печене.
Опитайте!