Снимка: Scott Sherrill-Mix/Flickr

Подземният Пекин

Тежката политическа криза между Китай и Съветския съюз от края на 50-те постепенно ескалира до степен, в която властите в двете комунистически суперсили са убедени, че противниците им ще ги нападнат.

В Китай параноята от ядрена война е толкова силна, че през 1969 г. местният лидер Мао Дзедун нарежда на селяните да започнат да копаят помещения и тунели под къщите си, където да се крият в случай на руска агресия.

Снимки: Sim Chi Yin

Тази наредба остава в сила в следващите повече от десет години, като работата под земята се разгръща с пълна сила. До края на 70-те години всички мъже и повечето момчета в големите градове успяват да изградят внушителна подземна инфраструктура, която може да приюти над 60% от населението на тези населени места. В много случаи материалите за тази масивна инициатива са взети от разрушени древни сгради с историческо значение.

Резултатът от труда на над 300 хиляди души в Пекин е изкопаването и изграждането на над 10 хиляди бомбоубежища и мрежа от тунели с обща дължина около 30 километра. По онова време се счита, че в случай на необходимост цялото население на столицата от 8 млн. души може да остане под земята в продължение на 4 месеца.

Тази правителствена кампания приключва със смъртта на Мао през 1976 г., а през 80-те години китайските власти вече се чудят какво да правят с цялата вече съществуваща подземна инфраструктура. В крайна сметка те решават да отдават помещенията на частни лица, които да я поддържат. Тези своеобразни хазяи пък превръщат бомбоубежищата в множество малки апартаменти, които дават под наем.

Това решение на пръв поглед изглежда повече от добро - тунелите и помещенията придобиват функционалност, изпълват с се хора и дейности, но не заемат място. Най-често подземните жители са студенти и работници от провинцията, които не могат да си позволят по-добра квартира. Благодарение на тях, селището под земята придобива истински вид с отварянето на кина, ресторанти, болници, училища и др.

Комунистическите власти толкова харесват случващото се, че дори насърчават още подобни инициативи. Според закон от 1996 г. всички нови сгради в Китай са задължени да имат подземни бункери и тунели, които обаче да са подходящи за настанителни и икономически цели в мирно време.

Всичко това обаче звучи добре, но в добрия стар соц-стил не е устойчиво. Подземната инфраструктура разполага с електричество и отходни канали, но вентилационната система не е добра, а поддръжката не е достатъчно организирана, за да се поддържа хигиенен минимум. Отделно, китайските власти изискват минимално лично пространство от 4 квадратни метра за всеки обитател, но това не се спазва от хазяите. Това пък води до пренаселване на подземния Пекин, в който години наред живеят над 1 млн. души.

Това продължава до 2015 г., когато властите започват да затварят бункерите и тунелите, заради мерки за безопасност. Проблемът е, че повечето от подземните обитатели са прекалено бедни и нямат къде другаде да отидат, поради което изнасянето им става много бавно. Въобще не помага и фактът, че в последните години животът в града поскъпва и към момента китайската столица е тринадесетият най-скъп град за живеене в света, според "Business Insider".

Въпреки това през 2017 г. от подземията са прогонени последните 400 нелегално пребиваващи хора. Към момента част от тунелите са отворени, но само като туристическа атракция.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види