Снимка: AP

100 години след Първата световна война

Френският президент Еманюел Макрон призова световните лидери да се борят за мира, в словото си на церемонията в Париж по случай стогодишнината от края на Първата световна война.

"Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си", заяви Макрон пред събралите се пред Триумфалната арка 72 лидери, сред които президентът Румен Радев, президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, шефът на НАТО Йенс Столтенберг и много други.

"На 11 ноември 1918 г. в 11 часа сутринта преди сто години в Париж и в цяла Франция забиха камбаните, възвестяващи за примирието след четири дълги и кръвопролитни години на война", заяви Макрон. "Това е било отдавна, но ни се струва, че е било вчера. Следите от тази война никога не трябва да се забравят, нито в Европа, нито в останалия свят", добави френският президент.

"Нека помним и не забравяме, сто години след касапницата, чийто белег е видим и днес върху лицето на света. Нека днешното събиране да не е само за един ден, нека тази церемония да покаже нашата вечна преданост към нашите загинали за мира войници", призова той.

"През тези четири години Европа замалко не се самоуби", отбеляза Макрон, който изтъкна "надеждата, за която цяло едно младо поколение прие да умре, надеждата за един свят, който най-сетне е в мир" и завърши със защита на международните институции, днешна Европа и ООН.

"На нашия континент това се нарича приятелството, което изградиха Германия и Франция. Това се нарича Европейския съюз, един невиждан дотогава в историята свободно сключен съюз, който ни освободи от нашите граждански войни. Това се нарича Организацията на обединените нации. Това е увереността, че най-лошото никога не е сигурно докато има мъже и жени на добра воля", каза Макрон.

Макрон призова колегите си да отхвърлят "капсулирането, насилието и господството".

"Заедно можем да се справим със заплахите на глобалното затопляне и опустошаването на природата ни, с бедността, глада, болестта, неравенствата, невежеството", заяви френският президент.

Той също така разкритикува национализма, на който често се позовава присъстващият сред гостите президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Патриотизмът е пълната противоположност на национализма. Национализмът е предателство на патриотизма", каза Макрон.

"Глобалистът е човек, който иска светът да се оправи, без да се грижи за своята страна. Знаете ли какво съм аз? Аз съм националист", заяви Тръмп през октомври.

Преди речта на Макрон младежи прочетоха спомени и писма от деня на примирието, а след нея Младежкият оркестър на ЕС изпълни "Болеро" на Равел.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види