Снимки: Ikonya

Мечът в камъка

Историята за това как Крал Артур е изтеглил своя вълшебен меч Ескалибур от камъка е една от най-популярните митове с британски произход. Артур управлява справедливо и наказва противниците на кралството си, благодарение на меча, а когато митичният владетел умира, оръжието е хвърлено в едно езеро.

Всичко това е известната легенда, която всички познаваме от многобройните литературни и филмови интерпретации.

Любопитно е дали тази история е наистина толкова фолклорно-мистична, колкото всички я познаваме, или има реален първоизточник. Малко известно е, че в италианското абатство Сан Галиано до градчето Монтесиепи от векове има меч, забит в камък.

Според местното поверие мечът принадлежи на Галиано Гуидоти - тоскански благородник от 12 в. Роденият през 1148 г. Галиано е известен като майстор на меча с буен нрав, който често се отдава на насилие и разгул. Рицарят обаче се отказва от покварения си начин на живот, когато получава просветление свише.

Легендата гласи, че Архангел Михаил се явява на рицаря и го води на хълма до Монтесиепи, където Галиано среща 12-те апостоли и Бог. Там благородникът разбира, че трябва да се откаже от материалните неща, за да заслужи спасение на душата си. Галиано отвръща, че това ще е толкова трудно, колкото една скала да бъде разцепена на две. За да докаже това той вдига меча си над един камък и замахва, но острието потъва и остава в него.

От този момент Галиано става отшелника на хълма, където живее в лишения и молитви до смъртта си през 1181 г. По-късно той е обявен за светец и на същия хълм е издигнато абатство на неговото име.

Според друга версия Галиано иска да издигне кръст на хълма, но в близост не намира дървета, с които да го построи. Отчаян, той решава да използва меча си, а божествената сила му помага така да го забие в скалата, че никой да не може да го издърпа.

Историята на Галиано и мечът в камъка е особено интересна, поради няколко причини. На първо място, за италианския рицар има конкретни исторически сведения, за разлика от крал Артур. Освен това, оръжието, забито в скалата не е фалшиво - научни изследвания потвърждават неговата автентичност от съответния период. Други изследвания сочат, че под скалата има празнина, в която се предполага, че е погребан самият Галиано.

Оръжието на рицарят-отшелник и до ден-днешен е в скалата, която се намира в изоставеното абатство. Мнозина учени считат, че именно неговата история е основното влияние за създаването на мита за могъщия Ескалибур.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види